Semester på pappret ger ingen vila

Semestern känns för många väldigt avlägsen nu när höstlöven börjar falla från träden.
Semester är något underbart för det mesta och semesterlagen ger oss minst 25 dagar att utnyttja, var av de flesta av oss får fyra veckor under sommaren.
Men ett antal av mina medlemmar har valt att skjuta på sin semester till övriga delen av året. Något som nästan är nödvändigt för att verksamheten på våra vårdavdelningar ska gå runt, då det inte finns vikarier tillräckligt.
Utöver våra 25 semesterdagar enligt semesterlagen så kan man enligt kollektivavtal få upp till 32 semesterdagar totalt.
Kollektivavtal, avtal mellan kollektivet (Vårdförbundets medlemmar) och arbetsgivaren som är bättre än vad lagen ger.
32 dagar är lyxigt tycker mina vänner som jobbar i privat verksamhet.
I går ringde en av mina medlemmar och frågade vad som gäller med semester övriga delen av året. Hon hade 42 sparade semesterdagar och över 115 timmar i kompbanken. Nu ville hon vara ledig några nätter och beta av sina sparade semesterdagar.
I slutet av året säger vårt kollektivavtal att jag får spara 40 dagar till nästa år. Resterande dagar betalas ut i pengar.
Pengar är viktigt, i alla fall veckan innan nästa lön. Men minst lika viktigt är möjligheten att emellanåt få utnyttja semesterns fördelar; att kunna vila!
Men sanningen är att det inte finns personal övriga delar av året för att kunna ge mina medlemmar ledigt de semesterdagar de har rätt till.

Semesterdagar som behövs för att kunna återhämta sig för att orka ta hand om dig när du behöver det som bäst! Vad ska man med semester till när man inte kan ta ut den? 32 dagar på pappret ger ingen återhämtning!

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!