Grattis alla Biomedicinska analytiker!

Skrivet av Robin Åberg

14 april 2014

Västbloggen

Med denna text önskar vi grattis till alla Biomedicinska analytiker på yrkesdagen den 15 april!

//Västbloggen-gänget

Biomedicinska analytiker – Vårdens detektiver!

Likt Sherlock Holmes och hans kollegor är biomedicinska analytiker experter på att se avvikande mönster, små detaljer, som har stor betydelse. Det är inte bara kriminalteknikerna som har detta synsätt. Vi har lärt oss under utbildningen att noggrannhet är A och O och att vi inte får göra fel. Vi ska vara förberedda på det oförutsägbara och kritiskt granska resultat. Vi har lärt oss våra analyser utan och innan så att när det där udda provet/patienten dyker upp så ser vi det i den stora massan av normaler. För mig är detta en stor del av vår yrkesidentitet, vår stolthet! Det är därför vårt yrke är legitimerat. För att det är viktigt med kvalitet!

I ett allt mer hektiskt tempo med personalneddragningar och högre krav på prestation är det extra viktigt att bibehålla hög kvalitet och kompetens. Därför är det viktigt att kunna få arbeta in detta tankesätt så att det sitter i ryggmärgen, oavsett vad som händer. Checklistor kan vara till stor hjälp för att kunna fokusera på annat. Det är när vi arbetar systematiskt som vi kan upptäcka avvikelserna.

Felsökning och spårbarhet är två andra nyckelord som ofta förekommer när man talar om analytiskt arbete. Man ska kunna gå tillbaka och se vem som gjort varje steg i analysen, vilka reagens och instrument som använts samt vem som har bearbetat och tolkat resultatet. Man blir lite arbetsskadad och tar med sig samma beteende hem. Blir full av skratt när jag inser att jag skriver öppningsdatum och min signatur även på mjölkpaketet hemma!

Grattis till alla biomedicinska analytiker på internationella biomedinska analyikerdagen 15/4! På vår enhet firar vi med APT och tårta!

 

Anita Viskari
Biomedicinsk analytiker
Förtroendevald
Sahlgrenska universitetssjukhuset, Klinisk kemi, Enhet 5, Genanalys

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!