Money talks

Skrivet av Robin Åberg

8 november 2013

Västbloggen

En förtroendevald blir påhoppad av medlemmar som frågar, – Vad gör egentligen facket? Var finns utträdesblanketten, jag tänker gå ur.

Den förtroendevalda får oväntad hjälp av chefen som förklarar fackets betydelse och att även hon som arbetsgivare är beroende av ett god samverkan med facket och balans mellan arbetsmarknadens parter.

Att förstå fackföreningarnas betydelse kräver ett visst mått av bildning. Att förstå det egna ansvaret som medlem kräver en viss slutledningsförmåga.

I min egen kommun hade jag glädjen att skriva följande siffror på whiteboard: 950kr + 430kr x 12= 16 560kr.

Det är vad en heltidsanställd sjuksköterska i den kommunala sjukvården har mer i lön på ett år utöver den ”vanliga lönerevisionen”. Helt och hållet tack vare Vårdförbundets arbete för jämställda löner.

Hade Vårdförbundet inte haft någon förtroendevald hade inte ett öre av dessa pengar hamnat i sjuksköterskornas lönekuvert. 16 560 kr x 33 årsarbetare= 546480 kr.

Över en halv miljon om året har det fackliga arbetet genererat till sjuksköterskelöner utöver de vanliga lönehöjningarna.

Vad gör Vårdförbundet?

I min kommun 542 480 kr/år extra till sjuksköterskornas löner i den kommunala hälso- och sjukvården för jämställda löner.

Money talks

//Robin