Grattis till mig själv!

Skrivet av Robin Åberg

13 maj 2013

Västbloggen

Den 12 maj – på Florence Nightingales födelsedag – firade vi sjuksköterskornas internationella yrkesdag.

Är det verkligen grattis jag ska säga till mig själv en dag som denna? Känslorna är onekligen blandade. Är det inte snarare att beklaga att man valde detta lågavlönade könsmärkta yrke med risk för extremt stressig och dålig arbetsmiljö? Man kan ju fråga sig hur man är funtad när man frivilligt väljer ett så undervärderat yrke när man kunde ha blivit ingenjör. 

 Jag känner killar som blev ingenjörer, de blev det för det var det som förväntades av dem, inte för att de har lust eller fallenhet för yrket. De klämde in sig själva i formen och tjänar bra med pengar.

 Jag känner killar som blev sjuksköterskor, inte för att det förväntades av dem utan för att de hade lust och fallenhet för yrket. Hundratals människor har haft glädje av deras yrkesval men de tjänar kasst med pengar, liksom sina kvinnliga kollegor.

 (Jag känner också tjejer som blev sjuksköterskor fast de egentligen inte ville, troligtvis skulle många av dem passat bättre som ingenjörer.)

 Jag undrar allvarligt hur mycket samhället har förlorat på alla människor har valt yrke efter sitt kön istället för efter sin lust och fallenhet.

 För när jag tänker efter på mitt yrkesliv så inte är det väl så att jag ångrar alla insatser och all hjälp jag gett till andra människor? Tvärtom är jag grymt stolt för den skillnad jag med hjälp av mitt yrke kunnat göra för sjuka och skadade människor. Jag känner mig nöjd och hemma med de värderingar och den människosyn som följer med yrket. Inget kan rubba mig ens en nanomillimeter från den etiska plattform detta yrke har givit mig. Yrket som gav mig chansen att omsätta tro till handling. Jag gjorde det handgripligen där och då, inget flum, inget snack, jag var där och jag gjorde det. Fundamentalt och meningsfullt.

 Det jag däremot beklagar är samhällets tragiska oförmåga att ge sjuksköterskor rimliga villkor för sitt arbete. Men låt inte yrket klä skott för de ohållbara villkoren, de kan vi ju faktiskt förändra.

 Så grattis till mig själv och alla er andra, grattis till en smart, etiskt, rolig och meningsfull profession!

 Robin Åberg

 

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!