Variation eller konstanter!

Vad vore livet utan variationer?

Som exempel tänker jag på årstiderna.

Höst med blåst och regn, vinter med kyla och snö, (okej då, i Götet är det oftast snöslask) våren med ljus och fågelsång, sommaren med sol och salta bad.

Vad är då motsatsen till variationer? Konstanter! Endast en årstid året runt…

Nej, livet vore inte lika roligt med konstanter. Till slut blir det tristess och vi mår dåligt.

Vad har då konstanter och variationer med Vårdförbundets medlemmar att göra?

Överbeläggningar!

Återigen så kommer rapporter både i media och från medlemmar om hur många överbeläggningar som förekommer varje dag på våra sjukhus.

En del av tjusningen med att jobba i akutsjukvården brukade vara att det fanns just variationer. Från helt lugnt till ”gööör” mycket att göra. Ibland kunde det skifta på två sekunder. Men när det värsta och hetsiga hade lagt sig brukade det förr finnas en behövlig återhämtning i form av en lugnare period. När nu överbeläggningar har blivit konstanten så finns inte längre någon återhämtning. Det är inte roligt längre och våra medlemmar riskerar som Arbetsmiljöverket skriver; bli sjuka av att ge vård till andra!

För ett år sedan gjorde Arbetsmiljöverket en Nationell tillsyn av överbeläggningar inom akutsjukvården, rapport 2012:2. I sammanfattningen finns en uppmaning till dem som bestämmer:

I samband med vår tillsyn har en del sjukhus börjat ta steg för att åtgärda överbeläggningarna och därmed förbättra arbetsmiljön. Men många insatser kvarstår för att personalen på sjukhusen ska slippa risken att bli sjuk av att ge vård till andra. Ansvaret att komma till rätta med problemen ligger hos beslutsfattare på politisk och tjänstemannanivå både inom kommuner och inom landsting.”

Är du politiker och ansvarig? Eller är du bara en av alla röstberättigade medborgare? Ta reda på hur det är med vårdplatser på det sjukhus som du tillhör! Fråga hur många vårdplatser som har dragits ned de senaste 5 åren och hur det ser ut med överbeläggningar! Har överbeläggningarna ökat i samma takt som platserna har blivit färre?

Troligtvis är överbeläggningarna konstanten, på ett sjukhus nära dig, som en enda lååång årstid året runt.

Ps.

Måste erkänna att det finns konstanter som jag är glad över: Kärleken till min familj!

Ds.