Vårdförbundet Student består av ca 10 000 studenter som ser sjukvården som sin framtida arbetsplats. Vi organiserar oss för att påverka och förbättra vår framtid.

Idag vittnar många om den hårda pressen under VFUn. Arbetsbelastningen är tung. 50 % av våra studentmedlemmar svarade på vår VFU-rapport att de används som extrapersonal. Det skapar dåliga förutsättningar för blivande biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor.

Vi ser hur våra handledare är stressade, så stressade att de inte hinner visa oss våra arbetsuppgifter, så stressade att de inte ens hinner se oss som studenter.
Till alla handledare, vi studenter ser er! Vi ser hur ni kämpar och sliter. Nedskärningar och brist på personal påverkar oss som studenter i allra högsta grad. Vi har valt att ta studielån och satsa på minst tre års utbildning inom hälso- och sjukvården.

Jag utbildar mig inte till sjuksköterska för att bara jobba med det här i 10 år, jag har en dröm om att få jobba med det här hela mitt yrkesliv men om det fortsätter som det gör nu, så ser inte jag att det är möjligt.

4 av 10 unga som kommit ut i yrket ser ingen framtiden inom sjukvården, de tror de kommer lämna sjukvården. Jag har vänner, under 30 utan barn ska sägas, som valt att gå ner i deltid för att de inte orkar jobba heltid. Över tid blir det långt mindre i livsinkomst än andra som kan arbeta heltid inom andra branscher. Det är något allvarligt fel.

Vi behöver helt enkelt framtidstro! Vi behöver modernisera sättet att arbeta på.

En förkortad arbetstid är en möjlighet att behålla unga inom yrket. Det skulle hela samhället tjäna på. Det är 2024 och vi kommer fortsätta engagera oss för framtidens sjukvård och vårt framtida yrkesliv.

Våra krav är RIMLIGA. Vi ber om hållbara arbetsförhållanden. Jag vill ha en arbetsmiljö och ett arbete där jag både kan och vill och orkar jobba som sjuksköterska HELA mitt yrkesliv. Arbetsförhållanden där jag kan utföra det jag utbildat mig till, inte bara släcka bränder. Jag vill gå hem från arbetet och vara stolt över att vara sjuksköterska, men om vi inte får förutsättningar att utföra vårt arbete kommer jag istället gå hem och känna mig otillräcklig. Vår kompetens är NÖDVÄNDIG.

Så till alla blivande biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor, nu är det dags att vi höjer våra röster! Det handlar om vårt framtida yrkesliv och framtiden för våra professioner!

Och till Sveriges kommuner och regioner och Sobona:
Den verkliga samhällsfaran är det systemfel som präglar vården varje dag. Nu får det vara nog, det är dags att ni TAR ert ansvar!

Marlene Juhl (studentordförande)

#räddasjukvården


Kommentarer

  1. Som sjuksköterskestudent på termin 4, med start i termin 5 till hösten, ser jag hur nödvändigt det är med hållbara arbetsförhållanden. Våra krav är inte bara rimliga utan också avgörande för att vi ska kunna fortsätta arbeta som sjuksköterskor genom hela vår karriär. Vi vill ha en arbetsmiljö där vi kan känna stolthet över vårt yrke, istället för att ständigt känna oss otillräckliga på grund av undermåliga förutsättningar.

    Jag har övervägt att byta program flera gånger på grund av yrkets osäkra framtid, och många av mina klasskamrater har redan avbrutit sina studier av samma anledning. Det är därför avgörande att vi förbättrar arbetsvillkoren nu.

    Vår kompetens är oumbärlig, och det är dags att vi som blivande sjuksköterskor höjer våra röster. Vi måste kämpa för vårt framtida yrkesliv och för framtiden för våra professioner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

När du skriver en kommentar så godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår personuppgiftspolicy.

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!