Idag firar vi framtidens biomedicinska analytiker!

Skrivet av Gästbloggare

15 april 2020

Studentbloggen

Hej vänner!  

Idag, den 15:e april, är det inte vilken dag som helst. Det är den internationella yrkesdagen för Biomedicinska analytiker, ett livsviktigt yrke som på senare tid nu i covid-19 tider med all rätt varit på tapeten. Vi i styrelsen för Vårdförbundet student genom följande text skriven av Natalee Westman, styrelseledamot, rikta fokus och lyfta våra studenter som är framtidens biomedicinska analytiker! 

Idag är det vår dag.

Aldrig någonsin har vi väl fått så mycket uppmärksamhet som nu. Det är synd. Missförstå mig inte, det är fantastiskt att vi får den här uppmärksamheten nu, men det är tråkigt att det ska krävas en pandemi för att vi ska få synas och höras. Varför är vi så viktiga? Jo, för utan oss får beställaren inget provsvar. Inget provsvar – ingen diagnos. I tider av covid-19 fyller vi en nyckelfunktion för att så samhället att fungera. Med hjälp av vår expertis sätts rätt diagnoser av den behandlande läkaren. Diagnostiken är en förutsättning för att kunna erbjuda adekvat behandling. Utan arbetet som den biomedicinska analytikern utförs, och den kunskap hen besitter, skulle covid-19-diagnostiken falera. Det är den biomedicinska analytikern som detekterar eventuell närvaro av virus i patientprovet. Jag är otroligt stolt över hur snabbt svenska laboratorier har ställt om och implementerat analys av covid-19. Det är ett krävande arbete som kräver mycket kunskap för att sätta in en ny analys. Det krävs mycket kunskap för att analysens resultat ska vara så tillförlitligt som möjligt. Som biomedicinska analytiker har man en treårig kandidatexamen inom biomedicinsk laboratorievetenskap och en yrkesskyddad titel. Vi är inga labbråttor eller labbassistenter. Vi är biomedicinska analytiker och vi är stolta! Det är vi som hjälper dig när du du behöver EKG, när du utreds för astma eller hjärtinfarkt. Det är vi som utreder vilken bakteriestam som orsakat din sepsis för att du ska kunna få adekvat behandling. Det är vi som analyserar ditt blodprov för att upptäcka tecken på en underfungerande sköldkörtel eller för att se om du tillgodogör dig ditt läkemedel som du ska. Listan kan göras lång. Det är också vi som arbetar i primärvården med provtagning och patientnära diagnostik. 

Så slutligen, heja dig som är, eller studerar till, biomedicinsk analytiker och arbetar inom laboratoriemedicin eller klinisk fysiologi. Idag är det din dag! 

Se till att ge dig själv en stor klapp på axeln eller ge en uppskattande kram till de biomedicinska analytiker närmast dig.  

Kärlek och styrkekramar från oss.

Vårdförbundet Student genom Natalee Westman Styrelseledamot 

natalee.westman@vardforbundet.se 

Natalee Westman

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!