Dags att dra februarirapporten

Hej vänner!

 

Hoppas ni mår bra runt om i landet och får njuta av vårsolens underbara strålar mellan pluggpauserna. Vi i studentstyrelsen har hunnit med en hel del under februari månad och det känns så roligt att ha kommit in i arbetet och i våra olika projekt. Vi har haft vårt andra styrelsemöte via skype vilket fungerade klockrent!

Vi har sammanställt den årliga VFU (verksamhetsförlagd utbildning) enkäten som kommer att skickas ut till alla Biomedicinska analytiker- röntgensjuksköterske- och sjuksköterskestudenter på termin 3, 4, 5 och 6 som är medlem hos Vårdförbundet student. Vi uppmanar er att ta några minuter och fylla i den eftersom resultatet sedan kommer att presenteras på Svensk Sjuksköterskeförenings VFU-konferens i september i år. Ju fler som svarar desto bättre presentation. På VFU-konferensen kommer det Sjuksköterskor, handledare, personal från lärosäten osv. från hela landet, alltså ett ypperligt tillfälle för att påverka VFU frågor

Så håll utkik efter enkäten som skickas till din mail under våren.

På tal om VFU så kan ni även nominera er handledare till årets Studenthandledarpris på länken nedan. Har du som studerar till Biomedicinsk analytiker, Röntgensjuksköterska eller Sjuksköterska haft en handledare som är en god förebild, tveka då inte att nominera den personen!

https://www.vardforbundet.se/sidor-for/student/vardforbundet-student/arets-studenthandledare/

Förra veckan träffade vi Svensk Sjuksköterskeförening (SSF) för att samtala om professionsfrågor och hur vi kan få fler nyexaminerade sjuksköterskor att vilja driva frågor om yrkesprofessionen. Vi är väldigt glada att SSF bjuder in oss och vill ha våra synpunkter. Vi kommer att fortsätta träffas och skapa en arbetsgrupp kring detta. Är du sjuksköterska eller sjuksköterskestudent och intresserad av att ingå i en sådan arbetsgrupp så hör av dig till oss.

Vi har även haft kontakt med Svensk Förening för Röntgensjuksköterskor (SFR) och Institutet för Biomedicinsk Laboratorievetenskap (IBL) för att planera framtiden tillsammans.

Våra tre yrkesorganisationer (IBL, SFR och SSF) är otroligt viktiga för oss och vi vill gärna samverka i utbildnings- och professionsfrågor. Tillsammans är vi starka!

Nadja Ståhl Ordförande Vårdförbundet Student

Utöver det så har jag (Nadja) varit på två dagars förbundsråd med Vårdförbundet för att diskutera verksamhet, organisation, framtiden och där passade jag givetvis på att lyfta studentfrågor och få in synpunkter om bland annat hur vi ska locka fler att utbilda sig till våra yrken och hur utbildningarna och yrkena ska bli mer attraktiva. Ett grymt bra forum för oss att vara med i.

23 februari är Vårdförbundet students egen dag och det firade vi med att uppmärksamma detta och körde en liten tävling på sociala medier. Vi ville veta vad medlemmarna tycker att Vårdförbundet student ska driva för frågor, vi fick många bra svar men vi fastnade för Annette Bergendorfs svar som lyder:

”För mig som blivande sjuksköterska är en av de viktigaste frågorna att ta väl hand om s.k. visselblåsare. Dessa personer är modiga och vågar och orkar gå emot normer och informerar om missförhållande. Jag skulle vilja se Vårdförbundet tillsammans med arbetsgivare arbeta med krafttag att medarbetare ska våga anmäla missförhållande utan att anmälaren får konsekvenser. Civilkuragre att våga gå emot normer när man tänker på patientsäkerheten. När jag tänkte på patientsäkerheten och att det fanns risk för att både patient och medarbetare kunde bli skadade, fick jag tyvärr starka konsekvenser mot mig.”

Stort Grattis Annette och tack för ditt bidrag! Vi håller med dig till 100%!

 

Nästa gång när jag skriver ett blogginlägg så kommer det ha hänt en massa saker. Bland annat ska jag vara med i en podd med Sineva Ribeiro. Hossein från styrelsen ska åka till Wien på en konferens för röntgensjuksjuksköterskor. Vi planerar också inför våran inspirationshelg för studenter som äger rum i Stockholm 25-26 april plus mycket mer!

Håll utkik!

 

Ha det bäst och ta hand om varandra!

Kärlek från oss

Styrelsen Vårdförbundet Student genom Nadja Ståhl Ordförande  

Nadja.stahl@vardforbundet.se 

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!