Nya möjligheter under sjuksköterskans och barnmorskans år!

Skrivet av Gästbloggare

28 januari 2020

Studentbloggen

Hej allihopa!

 

Äntligen ett nytt år med nya möjligheter. Det är faktiskt inte vilket år som helst.  Världshälsoorganisationen (WHO) har utsett år 2020 som Sjuksköterskans och Barnmorskans år. Det tycker vi är superviktigt och ska självklart vara med och hylla alla våra fantastiska blivande kollegor runt om i världen. År 2020 innebär också att vi i Vårdförbundets studentstyrelse får börja jobba med vårt uppdrag på riktigt, det är nu det börjar hända grejer!

Så förutom rapporter, föreläsningar och en massa tentaplugg har vi under januari månad hunnit med lite fackligt arbete. Vi har bland annat träffat S-studenter och Vänsterpartiet som bjudit in oss för att lyssna på vad vi tycker är viktigt. Vi ser det som positivt att bli inbjudna av politiska partier, beslutsfattare och andra som är intresserade av eller arbetar med utbildningsfrågor för Biomedicinska analytikerstudenter, Röntgensjuksköterskestudenter och Sjuksköterskestudenter. Det betyder att det finns ett intresse och en vilja att göra skillnad. Som ett exempel så skulle Vänsterpartiet ta upp tre motioner i Riksdagen som är baserade på vårt möte. Arbetstider, ingångslöner som nyexaminerad och möjlighet för löneutveckling samt krav på utbildning för handledning för verksamhetsförlagd utbildning. Det är bra! Så vi tackar S-Studenter och Vänsterpartiet som visat intresse och ser gärna att fler gör detsamma.

Vi i Vårdförbundets Student styrelse har haft vårt första styrelsemöte där vi lagt en årsplan. En plan med kommande projekt, vilka som ska jobba med vad och vad vi ska lägga fokus på. Vi har diskuterat vad som är viktigt att vi från Vårdförbundet Student är med på och vad vi inte behöver vara med på. För oss är det viktigt att vi använder vår ekonomi, vår tid och energi till det som kommer att gynna våra medlemmar.

Vi tycker att det är självklart att vi ska vara med och påverka där det debatteras, diskuteras eller beslutas om våra blivande professioner. Vi ska finnas med där det talas om framtidens hälso- och sjukvård. Vi kommer att vara representerade på flera olika evenemang och seminarier som är aktuella för oss. Precis som varje år kommer även en VFU (Verksamhetsförlagd utbildning) -rapport att tas fram, då kommer en enkät under våren att skickas ut till studenter i hela landet och det är viktigt att vi får in så många svar som möjligt för ett tydligare resultat. En jättebra chans att få tycka till om sin utbildning och VFU. Vi kommer också att dela ut ett handledarpris på Vårdgalan där ni studenter kan nominera handledare.

 

I april kommer vi att ordna en inspirationshelg med oss i Stockholm mer information om allt kommer längre fram. Vi kommer att göra mycket mer än så men jag tänker inte rabbla upp allt här just nu utan det kommer att ske fortlöpande uppdateringar om allt vi pysslar med under vår mandatperiod. Vill man veta mer eller är nyfiken på något så är man alltid välkommen att höra av sig till oss. Följ oss gärna på Instagram @Vfstudent och på Facebook @Vårdförbundet Student. Studerar du till Biomedicinsk analytiker, Röntgensjuksköterska eller Sjuksköterska och ännu inte är medlem så bli gärna det via vardforbundet.se. Kom ihåg att lägga till att du är student, då kostar det bara 150kr för HELA studietiden.

Allt gott och kärlek till er 

Styrelsen Vårdförbundet Student

genom Nadja Ståhl Ordförande

Nadja.stahl@vardforbundet.se

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!