Dags att dra sommarrapporten 2019!

Hej studentmedlemmar!
Det var ett tag sedan vi uppdaterade er på vad som händer i studentstyrelsen så nu tyckte vi att är det var dags igen. Sommaren är nästan slut men hösten har ju börjat fantastiskt med mycket sol och varmt väder. För de flesta av er studenter är det återigen vardag med plugg, tentor och VFU. Vissa av er har tagit examen och har kanske börjat jobba. Oavsett vad så återgår livet till rutiner och till det vanliga,  så även för Vårdförbundet Students styrelsearbete. Under sommaren har många av oss i styrelsen jobbat inom hälso- och sjukvården men vi har samtidigt drivit studentfrågor på både nationella och internationella arenor som i Almedalen och på ICN. 

 

Ami Hommel, Svensk sjuksköterskeförenings ordförande och Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande. Foto: Leni Weilenmann

Internationella sjuksköterskekongressen ICN

Den 25 juni i Singapore rivstartades den internationella sjuksköterskekongressen (International council of nurses, ICN), där ordföranden från de flesta av de 130 medlemsländers sjuksköterskeorganisation deltar. De representerar omkring 20 miljoner sjuksköterskor världen över! Kongressen lockade över 5300 sjuksköterskor och bland dessa var Oscar Martinez med, vice ordförande för Vårdförbundet Student. Vi i Vårdförbundet Student vill vara med då diskussionerna på kongressen handlade om hur de skulle lyfta studenternas röst på den internationella arenan. ICN var redo för förändring! ICN har erkänt att de ha varit dålig på att lyfta studenternas talan, men de vet att studenterna är framtiden, det är vi som är framtida ledare, framtida kollegor och framtida forskare i omvårdnad. Det är vi som är framtiden! Oscar kämpade för att studenternas plats i ICN skulle ha makt! Och inte bara en fin titel. Det var skönt att höra att många medlemsländer stöttade detta men förvånade mig stort att vissa länder var emot detta. Men ett steg närmare att få fram en internationell studentorganisation för sjuksköterskestudenter! Detta var verkligen en energigivande kongress. Vi fick lyssna på forskning när det gäller sjuksköterskebemanningen. Studier har stärkt att antalet sjuksköterskor är avgörande för patientsäkerheten  i hälso- och sjukvården! Det som krävs är tillräcklig bemanning med sjuksköterskor.

Styrelseledamot Oscar Martinez, sjuksköterskestudent

Almedalen

Naturligtvis var studentstyrelsen i Visby och deltog med nästan fullstyrka under politikerveckan i Almedalen.  Hela första veckan i juli ägnades åt samtal om hälsa och sjukvården, våra tre utbildningar och studentpolitik. Vi som åkte var Sophia Godau, Björn Johansson och Anton Bräutigam. Energin som finns under Almedalsveckan, att få komma dit och delta i debatter, lyssnade på viktiga föreläsningar och minglade med hela vård Sverige, andra intressanta människor och kända makthavare är otrolig. Vi deltog i en rad aktiviteter, bland annat under Leading Health Cares ”Live Policy Lab”, vi gav feedback till appen KRY och vi deltog i Dagens Medicins seminarium “Framtidens sjukvård – om unga patienter och medarbetare får bestämma” – ett fantastiskt och mycket intressant seminarium med unga representanter ifrån fackförbund, vårdens medarbetare och patientorganisationer. I fokus var hur vi ska lockar fler unga medarbetare till vården och framför allt öka patienternas delaktighet i sin vård och erbjuda personcentrerad vård. Vi deltog även i workshops om jämställdhet och syntes naturligtvis i Mångfaldsparaden! Politikerveckan i Almedalen var lärorikt, intensivt och jätteroligt!

Ordförande Sophia Godau 2018 Foto_Anders Olsson
Ordförande Sophia Godau. Foto Anders Olsson

 

 

Stockholm Pride

Senare  i augusti, representerade Sigmund Sundelin som är styrelseledamot i Vårdförbundet Student vid ett seminarium om inkluderande vård- och skolmiljöer (med en fullsatt publik!) tillsammans med RFSL och Lärarförbundet Student. Där diskuterades osynliga normer och deras konsekvenser; nödvändigheten och behovet av systematiskt och kontinuerligt arbete med inkludering av HBTQ-personer; hur ett genomgående normkritiskt perspektiv ofta saknas i såväl vårdutbildningar som i lärarutbildningar, och mycket mer… Det är ett mycket viktigt och stort område – på en timme hinner man bara skrapa på ytan. Vi rekommenderar er alla att beställa hem Vårdförbundets bok ”Genusyrsel och normuppror” – den är gratis för alla medlemmar och går in lite djupare på dessa frågor!

 

 

 

Du kan kandidera till nästa studentstyrelse!

Vi fortsätter hösten med möten och styrelsens pågående projekt. Under mandatperiodens sista månader innan årsmötet i november ska vi ha arbeta klart med dessa. Vi vill uppmärksamma alla er på att ni nu kan kandidera till kommande års styrelse och valberedning. Om har ni några frågor kring det här eller har funderingar kring varför och hur man ska göra går det bra att höra av er!

 

 

 

Välkomna till en ny fartfylld hösttermin nu siktar vi mot VFU konferensen i Uppsala 15 okt, Magnetkonferens i Orlando och Vårdförbundet Students Årsmöte den 8- 9 november i Stockholm!  Ses vi då? Hälsningar från Studentstyrelsen

Styrelsen Vårdförbundet Student 2018-2019

 

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!