Dags att dra majrapporten

 

Styrelsen Vårdförbundet Student 2018-2019

Hej alla studenter och snart yrkesverksamma!

Detta blir sista nyhetsbrevet för denna termin, nästa kommer under sommaren. Vi närmar oss nämligen terminens slut och därmed även ett efterlängtat sommarlov! Håll ut och kämpa på nu i slutspurten men försök även njuta av försommarkvällarna och de ljusare dagarna.

Många av er tar examen och är otroligt efterlängtade i arbetslivet. Det är få professioner som är så efterlängtade som våra när de kommer ut till verksamheten, ni alla behövs verkligen. Och ni har verkligen chansen att välja den arbetsplats som erbjuder bäst lön men framför allt även utvecklingsmöjligheter och bra arbetsmiljö. Våga stå på er och följ magkänslan!

I maj hände även en hel del för oss i styrelsen. Vår projektgrupp för e-hälsa gjorde en utredning kring hur mycket e-hälsa som ingår i alla våra professioners grundutbildning i landet. Rapporten heter “ehälsa – ett obligatoriskt moment i grundutbildningen?” och släpptes 28/5. Ni kan se den här på bloggen!
Några från projektgruppen åkte även på Vitalis i Göteborg, Nordens ledande eHälsomöte. Vitalis är en mässa där aktörer från kommuner, regioner, myndigheter, företag och akademi möts för att diskutera framtidens utmaningar och lösningar inom vård och omsorg. Styrelseledamöterna Max Södergren och Sigmund Sundelin var på plats och lyssnade under de tre konferensdagarna till många intressanta föreläsningar om framtidens och dagens utmaningar i vården, och hur dessa kan lösas med hjälp av e-hälsa. Läkemedelsrobotar, fallförebyggande sensorer, artificiell intelligens, smarta patientsängar, och mycket mycket mer. Utvecklingen inom området är minst sagt explosionsartad. Bara vad gäller appar i mobilen, så kommer det närmare 78000 nya e-hälsoappar om året. Och det behövs. För att vi ska klara av att vårda den åldrande befolkningen behöver vi e-hälsa som effektiviserar vården och gör patienten mer självständig. Men för detta behöver vi också utbildning. Redan med den teknik som finns idag finns det svårigheter för personalen att använda sig av tekniken. Det kan till viss del bero på föråldrade IT-system, men det handlar också om en brist på kompetens hos personalen. En uppenbar slutsats från deltagandet på Vitalis är att e-hälsa måste ta större plats i våra grundutbildningar – något vi även konstaterade i vår rapport.

12 maj firade även den internationella yrkesdagen för sjuksköterskor! Och precis som den tidigare yrkesdagen för biomedicinska analytiker 15 april (röntgensjuksköterskor firar i höst den 8 november), uppmärksammade vi yrket och våra medlemmar i mini-intervjuer! I en hel vecka intervjuades studenter och yrkesverksamma sjuksköterskor från olika delar av landet vilket kan ses på Instagram och studentbloggen.

Just nu är vi i full gång med att planera inför Almedalsveckan som är i juni. Så ni kan se fram emot uppdateringar från denna i mitten av sommaren. Men först ska vi ta oss till sommaren. Så kämpa på de sista dagarna och veckorna nu och tveka inte att höra av er till antingen oss, studenthandläggare eller Vårdförbundet Direkt ifall du har frågor angående jobb under sommaren, anställning efter examen eller har någon annan fundering!

Vänliga sommarhälsningar

Styrelsen Vårdförbundet Student

 

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!