Olivia pluggar i Sydney

Skrivet av Gästbloggare

14 maj 2019

Studentbloggen

Olivia Agebro är 21 år och pluggar sjuksköterskeprogrammet vid Karolinska institutet.  Just nu befinner hon sig i på utbytesstudier i Sydney. Vårdförbundet Student fick ställa några frågor

 

Varför valde du att läsa till sjuksköterska Olivia? 
Jag är en hästtjej som har haft människor och djur omkring mig hela mitt liv. Jag har utvecklas genom ridningen hela mitt liv och även haft äran att leda olika ridkurser för både barn och vuxna. Under den här tiden har jag funnit mitt intresse för att hjälpa människor, att få människor nå sina mål och att alltid finnas där som en hjälpande hand.

Redan som ung tyckte jag om att besöka sjukhuset, dels för tryggheten samt även för att se alla coola apparater de hade. Efter studenten hade jag många olika idéer på vad jag ville jobba inom. Jag visste att jag ville jobba med människor och hälsa. Min familj och vännerna fanns till hjälp och vi diskuterade mycket om min framtid. Jag har alltid fått höra att jag är omtänksam, lugn och kanske att jag tar andra människor i första hand. Jag älskar att resa, lära mig nya saker och upptäcka nya platser. Tillsammans insåg vi ganska snart att jag är menad till att söka till sjuksköterskeutbildningen. Jag blev antagen och idag är jag otroligt tacksam för mitt val.

Under utbildningen till sjuksköterska har jag insett hur många möjligheter jag har i min framtida karriär. Utbildningen har gett mig massor, jag har fått nya kunskaper och jag har verkligen utvecklats som människa. Som färdig sjuksköterska kan jag välja att arbeta nästan överallt. Den möjligheten har inte alla professioner. Jag älskar ju att resa och kan tänka mig att arbeta utomlands. Jag gillar att åka skidor och kan arbeta som sjukvårdare inom det alpina. Vill jag arbeta med hälsan och hjälpa i utsatta länder så finns  möjligheten att åka via organisationer och arbeta utomlands. Men självklart om jag vill jobba här i Sverige på ett sjukhus eller vårdcentral så kan jag göra det. Det finns alla möjligheter för mig!

 

 

 

Sydney

Just nu är jag i Sydney och har precis gjort klar en utbyteskurs här. Jag fick möjligheten att åka på utbyte genom Karolinska Institutet. Utbytet här har varit otroligt lärorikt. Jag har sett vilka skillnader det finns inom sjukvården mellan Australien och Sverige. Jag har lärt känna otroligt fina människor på vägen. Jag har växt som person under hela min utbildning och då särskilt under min tid här i Australien. Alla erfarenheter jag fått, alla upplevelser jag har fått vara med om, allt ifrån den Australienska kulturen till sjukhuskorridorerna och morgonpromenaderna vid Bondi Beach. Det är nya kunskapar som ingen kan ta ifrån mig, de kan bara fortsätta att vidareutvecklas.

Hemma i Sverige återstår en termin av min utbildning. Därefter är 3 år av både akademiskt slit och glädje avklarat, sen är jag legitimerad sjuksköterska. Under sommaren ska jag börja med att arbeta som undersköterska på en kirurgisk avdelning där jag tidigare gjort praktik. Jag ser verkligen fram emot det och att fortsätta att lära mig nya saker.

Vad är dina tre bästa tips under studietiden och för att lyckas med plugget?

Se möjligheter med din utbildning. Sök utbyte och lär dig något om andra länders hälso- och sjukvård- samt omsorg.

Ta vara på studenttiden. Engagera dig i studentkåren och lär känna nya människor. Det kommer vara minnen för livet.

Lär dig så mycket du kan. Gå på universitetets föreläsningar och klara tentorna. När du är färdig kommer du ha ett yrke som kommer kunna ge dig mycket i framtiden.

Hur ser framtiden ut?

När jag är färdigutbildad sjuksköterska ska jag arbeta med mental hälsa under mitt första år. Arbetsplats och kontrakt är redan fixat och mitt arbeta där handlar om vård till alkohol- och drog patienter, vilket jag fick intresse för efter en av mina VFU-praktiker. Det här med kommunikation, att hjälpa utsatta människor och att finnas där som en hjälpande hand är något jag verkligen ser fram emot i arbetet. Att få göra något betydelsefullt för någon annan. Valet av den här inriktningen som första arbete tycker jag känns rimligt inför framtiden, då den kan ge mig god människokännedom.  Något jag tycker är en bra erfarenhet inom vården. Jag får även använda mig av mina praktiska färdigheter och öva på tekniska moment.

I framtiden har jag stora drömmar. Jag vill utvecklas som person, jag vill jobba med något utöver det vanliga. Jag har tankar på att söka mig till arbeten inom militären, egenföretagare eller inom psykisk och mental hälsa m.m.

Men jag är 21 år, så jag har god tid på mig att lista ut och prova nya saker i mitt liv. Men som sagt, som legitimerad sjuksköterska kan jag välja att arbeta överallt. Världen är snart min arbetsplats berättar Olivia.

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!