Gästinlägg: Samir läser Biomedicinska analytikerprogrammet med inriktning Klinisk fysiologi

Skrivet av Gästbloggare

21 april 2019

Studentbloggen

Namn och utbildning: Samir Mahbobi, jag är student och läser Biomedicinska analytikerprogrammet med inriktning klinisk fysiologi vid Karolinska Institutet (T4).

Varför valde du Biomedicinska analytikerprogrammet ?
Jag har alltid haft ett stort intresse för anatomi, hälso- och sjukvård, teknik, analyser och patientkontakt. Biomedicinska analytikerprofessionen uppnådde alla mina kriterier plus mycket mer. Det jag älskar med utbildningen är att det visar ett brett spektrum på allt vad man får och kan hålla med i professionen. Som biomedicinsk analytiker blir vi metodspecialister där vi undersöker organen och dess funktion. Vi som läser med inriktning klinisk fysiologi blir experter på fysiologiska undersökningar som t.ex ultraljud, EEG, spirometri, arbetsprov och scintigrafi. Ett spännande och brett yrke som hela tiden utvecklas och erbjuder alltid något nytt – nya apparater, nya patienter, nya undersökningsmetoder och mycket mer. Det känns väldigt givande att jobba som biomedicinsk analytiker eftersom ca 70% av alla diagnoser grundar sig på provsvar och undersökningar som vi utfört. Att veta att man som biomedicinsk analytiker har en stor roll inom sjukvården och att man får hjälpa patienter betyder mycket.

Mina tre bästa tips inför arbetslivet/under plugget

Tips 1. Hitta andra studenter som ni kan plugga med. Visst kan det vara skönt att plugga ensam ibland, men att ha någon/några andra att gå igenom kärlanatomin eller rytmdiagnostik är viktigt. Jag tycker att man då lär sig mer effektivt!

Tips 2. Gå på föreläsningarna! Oftast får man tillgång till powerpointen som föreläsarna använt, men jag tycker att man får ut mer ifall man går dit och lyssnar. Ibland kan powerpointen också vara rent av dåligt, då är det bra att gå till föreläsningen för att få allting förklarat. Det hjälper dig mycket inför tentan/praktiken.

Tips 3. Läser du till biomedicinsk analytiker, sjuksköterska, röntgensjuksköterska och barnmorska? Blir medlem i Vårdförbundet! Är man medlem får man rabatter, tips och goda råd inför anställningsintervju men också under anställningen, CV-granskning, försäkring och mycket mer!

Hur ser din framtid ut?
Jag har just nu en lång praktik fram till juni där jag är i klinisk fysiologi avdelningen och neurofysiologi avdelningen i Huddinge sjukhus där jag tränar på olika fysiologiska och neurofysiologiska undersökningar, t.ex ultraljud och neurografi.
När jag sen blir färdig med utbildningen (förhoppningsvis) vill gärna läsa vidare till en antingen magister/masterexamen eller ta extrakurser så att jag kan bli den bästa biomedicinska analytiker som jag kan bli.

 

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!