Gästinlägg: Malin Nilsson en glimt av biomedicinska analytikerprogrammet

Skrivet av Gästbloggare

15 april 2019

Studentbloggen

Jag studerar sista terminen på Linnéuniversitetet i Kalmar.  Just nu arbetar jag med mitt examensarbete på klinisk farmakologi i Linköping. Vi ska utveckla en ny metod för att mäta läkemedel vid psykiska sjukdomar som schitzofreni och bipolaritet.

 

 

Det bästa med utbildningen till biomedicinsk analytiker är att den är bred och innehåller en kombination av biologi och kemi som är mina favoritämnen! På Linnéuniversitetet får vi en generalistutbildning vilket ger bra möjlighet att jobba på sjukhusets alla lab-avdelningar: Klinisk kemi, Blodcentralen, Patologen, Mikrobiologen, Klinisk fysiologi eller andra avdelningar som t.ex Klinisk farmakologi där jag gör mitt examensarbete. Det finns även möjligheter att jobba med forskning, inom läkemedelsindustri, rättsmedicin eller på djurklinik och vårdcentral.

Det öppnar många dörrar och ger många chanser till ett jobb du kommer att trivas med! Bristen på biomedicinska analytiker är stor i Sverige och du är garanterad jobb efter examen.

Efter min examen kommer jag att sommarjobba på klinisk farmakologi i Linköping och planerar sedan att söka mig vidare till annat jobb i höst. Jag vill prova på att jobba på flera olika ställen och med största säkerhet kommer jag bo i en annan stad till hösten.

Jag tycker det är jätteviktigt att vi biomedicinska analytiker uppmärksammas inom hälso- och sjukvården. Det är inte alla inom vården eller i samhället som förstår hur viktigt en biomedicinsk analytikers arbete är och hur avgörande vår yrkesroll är för att kunna ge rätt diagnos.

 

 

 

 

 

 

 

Mina bästa tips under studietiden:
Gör ett schema över saker som ska göras, t.ex uppgifter som ska lämnas in. Detta ger en bättre struktur och det ger extra motivation att bocka av eftersom.

Försök hitta i vilken situation du pluggar bäst i. Kanske är det tillsammans med klasskompisar, kanske ensam eller med vänner som inte pluggar samma program som du. Jag pluggar bäst ensam men gillar att gå igenom gamla tentafrågor med klasskompisarna när det närmar sig tentan.

Och slutligen, ta pauser och var bara ledig. Hitta på roliga saker med kompisar, ta en promenad eller träna. Ett jättetips är att involvera dig i studentaktiviteter med folk som är i samma sits som du. Aktiviteter med vår studentförening Calmare Naturvetenskapliga Studentförening (CNaS) har hjälpt mig att slippa pluggångesten under studietiden.

 

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!