Den 23 februari är det vår dag

Skrivet av Gästbloggare

13 februari 2017

Studentbloggen

Ordförande Viviana Lundberg, sjuksköterskestudent vid Högskolan i Kristianstad
Ordförande Viviana Lundberg, sjuksköterskestudent vid Högskolan i Kristianstad

Den 23 februari är det dags att för första gången fira Vårdförbundet students nationella dag.  Det är en dag för fira oss själva och varandra. Fira att vi valt att utbilda oss till tre av Sveriges absolut viktigaste och roligaste professioner.  Men också en dag för att väcka samtal oss emellan.

Hur vill jag att vården ska se ut när jag är färdig och ska ut arbetslivet? Hur kan våra utbildningar bli ännu bättre? Hur kan vi lära oss mer av varandra? Vad är en okej arbets- och studiemiljö för mig? Vad är en rimlig lön efter tre års heltidsstudier och med ansvar för liv och död?

Tidigt i höstas, strax eter årsmötet, föddes en idé i den nya studentstyrelsen. Genom att ena våra tre professioner kommer vi på sikt få en bättre insikt av hur vi jobbar. Vad pågår på en vårdavdelning och på akuten? Hur gör man för att få bästa resultat och fina bilder på röntgen? Vad pågår inom mikrobiologis värld och hur gör man en analys? I framtiden kommer vi alla tre mötas och varför inte göra det redan under utbildningen?

Idag finns det sjuksköterskans dag, röntgensjuksköterskans och biomedicinska analytikers dag. Alla våra professioner har stolt sina yrkesdagar att fira sin profession och sitt yrkesliv. Men vi som studenter står i ett helt annat läge. Vi firar framsteg under utbildningen. Vi firar en bra VFU, vi firar en avklarad anatomi-tenta och godkänd mikrobiologi-tenta. Vi firar terminsstarter och stöttar varandra ända fram till terminsavslutningar.

Vi behöver vår dag. En dag där vi som studenter firar att vi, alla tre professioner tillsammans, studerar till Sveriges viktigaste och roligaste yrken. En dag där vi som några av de viktigaste professionerna inom hälso- och sjukvården tillsammans lär känna varandra ytterligare.

Låt oss klä våra skolor i lila färger och firar vårt förbund, Vårdförbundet Student vår gemensamma nationella arena.

Tillsammans kan vi väcka de frågorna som vi tycker är viktiga och arbeta för en förändring.

Vi hoppas på att du vill hjälpa oss att fira vår dag.  Det kommer att finnas affischer, tipspromenad och härliga profilprodukter, ett ordentligt ”kalas paket” där ni på ditt lärosäte kan fira denna otroligt viktiga dag. Nu laddar vi i Styrelsen, från Luleå i norr och till Ystad i söder och vi hoppas att just du vill vara med! Skicka ett mail till studenthandlaggare”vardforbundet.se så skickar vi ett paket till dig.

Vi i styrelsen vill säga Grattis i förskott. Grattis på Vårdförbundets Students dag. Vi är Vårdförbundet Student. Vårdförbundet Student är Vi. Tillsammans skapar Vi vår dag, tillsammans firar vi våra professioner. Tillsammans är vi stolta. Tillsammans är vi starka!

/Ordförande Viviana Lundberg, sjuksköterskestudent vid Högskolan i Kristianstad

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!