"Jobbar du på labb" eller är du biomedicinsk analytiker?

Skrivet av Gästbloggare

28 maj 2015

Studentbloggen

Jennifer_Arnqvist labbIgår skrev Sofia Persson, ordförande i Vårdförbundet Student, en debattartikel- ”Jag studerar inte tre år för att bli kallad för syrra”. Hennes artikel och kommentarerna den genererade vill jag knyta an till.

Hur en person presenterar sig och benämner sitt yrke speglar personens yrkesstolthet. Den som säger ”syrra” istället för sjuksköterska” eller ”jobbar på labb” istället för biomedicinsk analytiker nedvärderar sitt yrke. Var finns stoltheten? Om inte ens vi som har professionen kan uttrycka dess värde, varför skulle t.ex. arbetsgivaren göra det? Om alla i våra yrken som kämpar mot dåliga löner och arbetstider skulle hävda sig mer skulle det ge resultat. Våra yrken skulle bli mer synliggjorda och vi skulle växa i våra yrkesroller om vi åtminstone nämnde våra yrken vid dess rätta namn. Allmänheten skulle få en större förståelse och arbetsgivaren skulle kunna pressas hårdare att ge oss bättre villkor.

Det är inte rätt att vi som studerar tre år på universitet och högskolor ofta har samma eller sämre lön än dem som bara har gymnasial utbildning. Jag som tar examen som biomedicinsk analytiker nästa vecka vill värderas rätt och ha möjlighet att kunna betala tillbaka mitt CSN-lån. Idag är det inte så, det måste vi som är blivande legitimerade sjuksköterskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor ändra på.

/Jennifer Arnqvist, biomedicinsk analytikerstudent och f.d. styrelseledamot i Vårdförbundet Student

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!