Idag startar VFU veckan

Skrivet av Gästbloggare

14 april 2015

Studentbloggen

Vi kommer att lägga extra fokus på din verksamhetsförlagda utbildning (VFU) denna vecka. För att träffa er gör vi korta besök till några av de kliniker och avdelningar ute i landet som tar emot studenter. Att arbeta för höjd kvalité på den verksamhetsförlagda utbildningen är en av de prioriterade områden som Vårdförbundet student valt. Vi vill att du delar med dig av dina erfarenheter och berättar:

 

  • Vad tycker du har varit bra med din VFU?
  • Vad önskar du hade varit annorlunda?

 

     Imorgon den 15 april är det internationella yrkesdagen för biomedicinska analytiker!

Vid Umeå universitet träffar vi biomedicinska analytikerstudenterna Marcelina Zygmuntowicz och Martina Lundberg. De är ute på sin första VFU och just nu placerade på klinisk genetik vid cytogenetiken.
-Vi tycker det är kul att få testa och utveckla vårt praktiska arbete och vi gillar att vara här på kliniken och får en inblick i verkligheten. Det som är mindre roligt är att VFU-perioden är så kort och att vi måste kliva upp väldigt tidigt varje morgon säger Marcelina och Martina.

VFU BMA Marcelina Zygmuntowicz och Martina Lundberg (Blonda) umeå GENETIKEN (2)

Biomedicinska analytiker ansvarar för en mängd olika undersöknings- och analysmetoder, och ansvarar för att alla prover analyseras korrekt. Biomedicinska analytikers resultat står för mer än 70 procent av de underlag som krävs för att kunna ställa diagnos och snabbt sätta in rätt behandling.

På cytogenetik får man in prover för analys av större kromosomavvikelser och för analys av numeriska avvikelser i kromosomerna. Som biomedicinsk analytiker vid cytogenetik är en arbetsuppgift att odla celler från t.ex blod eller benmärgsprov. Cellerna tvättas och lyseras och sedan droppas rena kromosomer på preparatglas som färgas. Preparatet scannas in i datorn och en biomedicinska analytiker räknar och analyserar kromosomerna. Analyserna utförs vid misstanke av kromosomavvikelser vid bl.a fosterdiagnostik, leukemiutredningar samt syndromutredningar.
VFU BMA GENETIKEN Marcelina Zygmuntowicz och Martina Lundberg (Blonda) umeå (2)

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!