Gästblogginlägg: If you have not been to Soweto you have not been to South Africa

Skrivet av Gästbloggare

14 januari 2015

Studentbloggen

Linn Anna 6Idag är det fredagen den 12 december och vår sista dag i Johannesburg, Sydafrika. Vi måste erkänna att det är med blandade känslor vi lämnar Johannesburg, en stad som många anser som en utav de farligaste i världen.  Samtidigt en stad där vi inte upplevt annat än värme och hjälpsamhet. Visst är det en stad utav kontraster, vi har stött på personer som räknas som ”the poorest of the poor” och samtidigt sett tecken på den otroliga välfärd som också existerar här i landet (för en väldigt liten del utav befolkningen).

Vi kom hit för att skriva vår C-uppsats vars syfte är att undersöka hur de sydafrikanska radiografernas relation till etik ser ut, och lämnar landet med en näst intill färdigskriven uppsats. Vi har också fått jobberbjudande, ovärderlig ny kunskap, många nya bekantskaper och framför allt kärlek till ett annat land än Sverige.

Det har gått ungefär två veckor sedan vi skrev vårt senaste blogginlägg.  Sedan dess har vi hunnit med en hel del, för att nämna några av sakerna:

  • besökt en top-notch mammografiavdelning
  • fått en rundvisning på Ellis park rugby stadium
  • åkt zipline
  • varit på ”year end function” med faculty of Health Sciences
  • besökt  Hartbeesport damm
  • shoppat loss på flera marknader
  • och nu senast; varit på Soweto-tour

Soweto står för south western townships och är som namnet skvallrar om ett township som var hem åt den färgade och svarta befolkningen under apartheidåren i landet. Vi fick besöka Nelson Mandelas hus, Hector Pieterson museum och Regina Mundikyrkan där studenter gömde sig för polisen under skolstrejken och studentdemonstrationerna i juni år 1976. Just juni månad och mer specifikt den 16 juni är en minnesdag i Soweto efter att polisen öppnad eld mot skolungdomar och sårat och dödat ett antal av dem.

När vi åkte till Sydafrika trodde vi att de privata sjukhusen skulle vara högteknologiska och väldigt moderna eftersom man betalar för att få sin vård där men så fel vi hade. Vi blev förvånade när vi besökte de privata sjukhusen och det visade sig att de har äldre röntgenmaskiner än vad de statliga sjukhusen i Sydafrika har. De statliga upplevde vi som väldigt trevliga och bättre teknologiskt utrustade än de privata även om de inte riktigt uppnår samma standard som här i Sverige. När vi pratade med folk som bor i Sydafrika var de alla överens om att den privata sjukvården är bättre även om de drivs för att gå med vinst och ofta går vinsterna inte till att investera i ny teknologi.

Med oss hem till Sverige tar vi en massa härliga minnen och nya vänner.

Tack för att ni har velat följa vår resa.
Anna och Linn

Röntgensjuksköterskestudenter och Vårdförbundets studentrepresentanter vid Lunds universitet

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!