Studentforum om praktisk utbildning i Europa

Skrivet av Gästbloggare

13 november 2014

Studentbloggen

Stina Betts och Caroline Karlström
    Stina Betts och Caroline Karlström

Vi har genom Vårdförbundet fått möjligheten att åka till Dublin för en visionskonferens och studentforum anordnat av EPBS (European association for Professions in Biomedical Science). Visionskonferensen bestod av många föreläsare från olika länder som berättade om hur vårt yrke biomedicinsk analytiker utvecklas.

Vi fick höra om initiativ för att definiera vad en biomedicinsk analytiker gör och ska kunna för att enklare kunna söka jobb i andra europeiska länder. Vi fick också höra om planerna att starta en masterutbildning inom biomedicinsk laboratorievetenskap med internationell betoning, som skulle vara belagd i flera länder, bland annat i Sverige. Föreläsare från Norge och Storbritannien berättade om initiativ för att möjliggöra utveckling och utbildning på arbetsplatsen.

Vad som var gemensamt hos många föreläsare var viljan att ge biomedicinska analytiker en större plats i sjukvården. På så sätt kan man ta tillvara på vår kompetens och att möjliggöra utveckling, både genom utbildning på universitet och på arbetsplats.

Studentforumet hade som tema: Praktisk utbildning inom och mellan länder. Elva studenter från Sverige, Norge, Estland, Irland, Schweiz, Österrike och Tyskland var med och hade förberett sammanställningar av hur den praktiska utbildningen ser ut inom länderna. På många sätt liknade de kliniska placeringarna varandra inom och mellan länderna. Undantaget var de länder där utbildningen inte ger en kandidatexamen och den praktiska delen har en större betoning. Under studentforumet diskuterades hur den perfekta praktiska utbildningen skulle se ut och generellt önskade vi att utbildningen skulle vara liknande i alla europeiska länder för att möjliggöra utbyte. Resan till Dublin och medverkan i visionskonferensen och studentforumet var inspirerande och givande. Det var kul att träffa nya människor både yrkesverksamma och studenter från olika länder.

Stina Betts och Caroline Karlström

EPBS i Dublin 2014 Studenter Gruppbild Caroline Karlström, Stina Betts och Lily Deland

 

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!