Lundastudenter diskuterade FN-mål i Dublin - Gästinlägg

Skrivet av Gästbloggare

18 juni 2014

Studentbloggen

U21 Dublin bloggHelgen den 13-15 juni åkte vi tillsammans med 5 andra studenter och två lärare från medicinska fakulteten vid Lunds universitet till Dublin för att tillsammans med ca ett 30-tal studenter från universitet i England och Irland medverka i U21 Health Sciences group – UNMDG European student workshop.

U21, eller Universitas 21 som det står för, är ett internationellt nätverk för högre studier som skapades år 1997 för att utforska möjligheter till forskningssamverkan samt utbyten bland olika universitet i världen. Utbildningar som finns representerade inom U21 är: tandvård, hälso- och rehabiliteringsvetenskap, medicin, omvårdnad, farmaci och folkhälsa.

Under workshopen fick vi föreläsningar om och rörande FNs milleniemål och hur de kan appliceras både inom våra framtida professioner samt i världen i stort. Föreläste gjorde bland annat Dr George Lueddeke, Dr Victor Mukonka, Dr Derek Chambers och Dr Martin McNamara.

Målet med workshopen var att vi studenter skulle diskutera milleniemålen och deras användningsområden utifrån ett antal olika case som vi fick utdelade. Vi jämförde också hur det såg ut i respektive länder och städer och hur vi skulle kunna tänka oss att använda milleniemålen i våra olika professioner. Workshopen avslutades med presentationer av vad vi kommit fram till och vilka kunskaper vi skulle ta med oss hem. Tillsammans kom vi, bland annat, fram till att FNs milleniemål inte står för sig själva utan går ihop med varandra samt hänger ihop och därmed inte kan uppnås ett och ett utan måste uppnås tillsammans.

Nästa år är det Lunds Universitet som anordnar UNMDG European Student Workshop och det ser vi redan väldigt mycket fram emot.

/Anna Palm och Linn Hultgren

Röntgensjuksköterskestudenter och Vårdförbundets studentrepresentanter vid Lunds Universitet.

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!