Vad är du värd?

Skrivet av Gästbloggare

16 juni 2014

Studentbloggen

Youngstersofia mogrenVårdstudenter vet sitt värde!

Det var rubriken för det seminarium som jag ledde i lördags. Platsen var Borgholm på vackra Öland och ett event som heter Youngster. Det är ett event som hölls för första gången och som riktar sig till organisationer för unga och unga vuxna.

Jag pratade om en ny generation sjuksköterskor som beter sig, uttrycker sig och tänker på ett nytt sätt. Som på ett tydligare sätt än tidigare sätter ett värde på sig själva. Från att, som när jag tog min examen för bara tre år sedan, dumsnällt tacka ja till en usel första lön, till att numera tacka nej till orimliga villkor.

Med mig hade jag sjuksköterskestudenterna Anna-Lisa, Siri, Emelie och Madeleine från 25Kalmar. De berättade om hur de peppar studenterna i Kalmar till att tro på sig själva, sin kompetens och att tacka nej till ingångslöner under 25000 kronor.

På seminariet deltog också Sofia.  Hon pluggar till biomedicinsk analytiker vid Malmö högskola. I våras skrev hon ett inlägg på en sida på Facebook för biomedicinska analytiker som handlade om hennes vrede kring att Region Skåne betalar nyutexaminerade ca. 22000 kronor. Skulle Sofia och studenterna på hennes utbildning kunna dra igång något liknande som det sjuksköterskestudenterna har gjort, undrade hon i inlägget?

Det händer mycket nu. Allra viktigast tror jag är att vi pratar. Att vi samtalar om varför traditionellt kvinnliga yrken värderas orimligt lågt med tanke på vår akademiska utbildning,  våra avancerade arbeten och det bidrag vi gör till samhället. Och att vi sätter ord på vår kompetens, det som ska värderas, och inte faller in i en offerkofta-mentalitet där vi upprepar mantrat om hur dåligt vi tjänar men liksom finner oss i det. När vi pratar om våra fantastiska yrken, då skaffar vi oss makt, och då kan vi ställa rättmätiga krav. Krav som alla vinner på. Som Florence Nightingale sa, så blir det billigare att betala arbetskraften dess fulla värde.

Tack till Vårdförbundet i Kalmar med ordförande Michelle i spetsen för en jätterolig helg och tack till alla er som var med på seminariet!

 

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!