Nordiskt möte!

Skrivet av Gästbloggare

30 september 2013

Studentbloggen

NSSKDen gångna helgen träffades sjuksköterskestudenter från alla de nordiska länderna för ett möte i Stockholm.

 Tema för dagarna var att diskutera aktuella utbildningsfrågor i de olika länderna. Vilka utmaningar och möjligheter finns det? Hur arbetar studenterna för att påverka?

 I Norge och Danmark finns det stora, etablerade studentorganisationer inom deras fackförbund för sjuksköterskor. I Sverige bygger vi nu upp en studentorganisation i Vårdförbundet. Ett arbete som satt fart efter inspiration från våra grannländer. De finska representanterna kom från deras yrkesorganisation vilken är skild från de olika fackförbund där finska sjuksköterskor kan organisera sig.

 Mötet utmynnade i ett uttalande som kommer att skickas till SSN som är en nordisk sammanslutning för de nordiska sjuksköterskeorganisationerna. Uttalandet handlar om att säkerställa sjuksköterskeutbildningens kvalitet och att kvaliteten är likvärdig.

 Extra spännande tyckte jag det var att träffa de två studenterna som kom från Färöarna. Ett nordiskt land som jag inte tänker på varje dag. Att få höra dem tala om deras lilla land och sjuksköterskeutbildning var en verklig höjdpunkt.

 En som hade vägarna förbi mötet var Martin Höjman som är talesperson i Stockholm för 24K. Han berättade om deras framgångsrika kamp för att höja lönerna för nyutexaminerade sjuksköterskor. Vi diskuterade tillsammans vilket värde vi sätter på vår kunskap. Martin berättade om den manifestation som 24K kommer att ha den 24 oktober.

 Att träffas och bygga personliga relationer tillsammans med studenter från de andra nordiska länderna är viktigt då det sätter de frågor som vi diskuterar i Sverige i ett större sammanhang. Dessutom är det vansinnigt roligt med vänner från andra länder. Förutom mötet guidade jag (efter bästa tveksamma förmåga) runt på stan, vi besökte fotografiska museet och på lördagskvällen gick vi ut och åt på en mysig libanesisk restaurang!

 Nästa nordiska möte kommer att hållas till våren på Island!

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!