Nordisk kongress för biomedicinska analytiker!

Skrivet av Gästbloggare

8 juli 2013

Studentbloggen

 Jag tillsammans med Samuel Westergren som är biomedicinska analytiker studerande ifrån Linköping reste till Trondheim för att delta på NML-kongressen den 12-15 juni. NML (Nordisk Medicinsk Laboratoriegruppe) är en sammanslutning mellan de Nordiska professionella yrkesföreningarna för biomedicinska analytiker.

Jag och Samuel deltog på studentforumet tillsammans med tio andra studenter. Vi fick möjlighet att jämföra vår utbildning mellan olika länder samt diskutera framtida utmaningar och möjligheter för biomedicinska analytiker. Under ett studiebesök på Laboratoriesenter, St Olavs hospital spelade vi in en kort film för att visa upp vårt yrke och vilken viktig roll biomedicinska analytiker har i vårdkedjan.

Syftet med NML kongressen var att stärka det nordiska samarbetet mellan biomedicinska analytiker, utveckla professionen och ge möjlighet till intressanta möten. Cirka 600 deltagare från Sverige, Finland, Norge, Island och Danmark fanns på plats i Trondheim. Temat för kongressen var Unified Diversity som syftar på mångfalden inom vår profession. Det var många intressanta föreläsningar inom allt från organisation och ledarskap till genetik och mikrobiologi. En föreläsning tog upp biomedicinsk analytiker yrket ur ett globalt perspektiv och det faktum att vi går mot en mer automatiserad framtid med robotar och maskiner. Detta kan skapa oro hos många människor om att förlora sitt arbete. Men som den kloka föreläsaren sa; detta innebär att vårt yrke kommer att utvecklas och i framtiden är det vår hjärna som göra mer av arbete än våra händer.

Jag återvänder från Trondheim med massa ny inspiration och kraft. Det finns verkligen så många möjligheter och spännande arbeten för oss biomedicinska analytiker.

Jag heter Anna Karin Ulander och jobbar som biomedicinsk analytiker på Laboratoriemedicin vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Jag har ett starkt engagemang i studiefrågor och rekryteringsarbete för biomedicinska analytiker.

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!