West Pride!

Skrivet av Gästbloggare

31 maj 2013

Studentbloggen

I dagarna så pågår West Pride i Göteborg. Om ni har möjlighet, åk dit och festa, träffa sköna människor och såklart, besök Vårdförbundets tält.

 West Pride är ett party för att manifestera att vi människor ska få vara såsom vi vill vara och inte bedömas utifrån vilket kön eller sexuell läggning vi har.

 Det är alltid tokigt när människor väljer yrke efter vad de tror förväntas av dem. Tjejer har inga särskilda sjuksköterskegener och killar har inga särskilda ingenjörsgener. Däremot är samhället ibland knasigt som begränsar oss genom normer och förväntningar. Så tror jag att det ligger till.

 Under utbildningen och i mitt arbete som sjuksköterska har jag mött många fördomar kring kön som har retat mig mycket.

 Vad kul med en manlig sjuksköterska! Det är en kommentar jag ofta har fått höra. En säkert välvillig kommentar som ändå gör mig sur. Är det en merit att vara man? Ger det mig särskilt goda egenskaper? Nej, jag vill bedömas utifrån vilken kunskap jag har och hur jag är som människa. Vad kul med en smart, kunnig och viktig sjuksköterska! Så önskar jag att manliga och kvinnliga sjuksköterskor blir bemötta.

 När det gäller sexuell läggning tror jag att det inom vården är lättare att komma ut som kille. Att vara kille och sjuksköterska kan även 2013 vara normbrytande. Och är en norm bruten så är det lättare att bryta nästa. Men vad händer med den kvinnliga sjuksköterskan som är lesbisk? Möter hon fler fördomar? Är det tuffare för henne att komma ut?

 Komma ut förresten, vilket konstigt uttryck. Få människor kommer ut ur garderoben som heterosexuella. Varför förväntas det att den som är homosexuell särskilt ska tydliggöra vad hen tänder på i sängen?

 Inom vården är könsmaktsordningen ständigt närvarande. Att nedvärdera sjuksköterskans huvudområde omvårdnad är ett sätt att låta den råda. Här har vi sjuksköterskor ett stort ansvar att själva uppvärdera vår profession. Vi måste stå för vår kunskap och visa hur spännande och viktig den är.  

  Omvårdnad är inte något kvinnligt. Det är något genuint mänskligt. Och specifik omvårdnad, det är den manliga och den kvinnliga sjuksköterskans expertområde. Be proud of it!

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!