Studentmöte i Danmark!

Skrivet av Gästbloggare

23 maj 2013

Studentbloggen

Händerna i taket - såklart I Danmark finns det en stor och livlig organisation för sjuksköterskestudenter inom Danskt sjuksköterskeråd som är motsvarigheten till Vårdförbundet.

 För några veckor sedan hade studenterna årsmöte och jag hade det stora nöjet att få åka till den danska staden Fredericia för att vara med. Med mig hade jag Anders Bergström som pluggar till sjuksköterska i Borås.

 De danska studenterna är organiserade så att det finns lokala studentgrupper på de högskolor där sjuksköterskeutbildningen bedrivs. Från de representanterna väljs en styrelse som jobbar nationellt med att påverka makthavare och samhället för att förbättra utbildningen och det framtida yrket. Ordföranden och vice ordföranden tar studieuppehåll ett år och jobbar med detta.

 Årsmötet höll på i tre dagar. Ca 100 studenter var delegater på årsmötet. Stämningen och engagemanget var på topp. Syftet med mötet var att välja en styrelse för kommande år och att bestämma vad styrelsen ska jobba med. Debatten gick het. Ett fokusområde som det beslutades om var att göra en nationell kampanj för att locka fler män till sjuksköterskeyrket.

 Det var otroligt häftigt att se hur mycket det här mötet betydde för studenterna. För många är det årets höjdpunkt att få åka på studentårsmöte och träffa kompisar från andra städer. Studenterna var så glada och stolta över att få representera sin högskola. Att se studenter som tror på förmågan att tillsammans kämpa för sin utbildning och kommande jobb är så underbar! Studenter som brinner för sin utbildning!

 Att danskar har en omvittnat god förmåga att festa gjorde dessutom inte mötet sämre.

 Tack för en dejlig helg!

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!