Grattis Norge!

Skrivet av Gästbloggare

17 maj 2013

Studentbloggen

Idag, den 17e maj, Norges nationaldag, vill jag lyfta fram Norge som ett föregångsland för sjuksköterskor.

Förra sommaren jobbade jag på en medicinavdelning i Tromsö i norra Norge. Bättre lön var drivkraften som lockade mig till grannlandet. På plats upptäckte jag en del andra saker som jag också tyckte om. Färre patienter och fler sjuksköterskor var det bästa. Likaså att jag upplevde en annan generell självsäkerhet och stolthet bland sjuksköterskorna än vad jag upplevt hemma.

Mer sjuksköterskor gör att patienterna får den tid de behöver samtidigt som personalen inte upplever den fysiska och etiska stress som ibland är så påtaglig här. Ett gott arbetsklimat är så viktigt för att göra ett bra arbete!

Den hierarki som vi talar om i Sverige och vill arbeta emot kändes inte lika påtaglig i Norge. Jag tror det beror på att sjuksköterskorna är mer trygga i sin profession. De vågar ta plats och vara de experter inom omvårdnad som de är. Och de har förutsättningar för det. Ingen skulle komma på tanken att ifrågasätta sjuksköterskornas kompetens och auktoritet.

Självklart finns det problem i Norge också vilket det norska facket, Norsk sykepleijerförbund jobbar med. Fackförbundet en stark studentorganisation som ungefär 90 % av studenterna är med i. Studenterna har en tung roll i förbundet. De påverkar utbildningen, det kommande yrket och samhället. Dessutom har dom väldigt kul tillsammans. Snart är vi där i Sverige också!

Ska ni åka till grannlandet i sommar så är det dock ingen idé att packa badbyxorna/bikinin. Ta hellre med ett par stadiga skor och frystorkat käk för i Norge lever man enligt devisen – ut på tur, aldrig sur!

Funderar du på att åka till Norge och jobba efter examen?

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!