Gästinlägg av Lena Vennberg

Skrivet av Gästbloggare

8 maj 2013

Studentbloggen

Jag heter Lena Vennberg och läser 4:e terminen av sjuksköterskeprogrammet vid Luleå Tekniska Universitet. Det här inlägget kommer att handla en del om mina tankar och erfarenheter gällande utbildningen, vårdförbundet och framtiden som sjuksköterska.

För mig var det inte självklart att det var just sjuksköterska jag skulle utbilda mig till efter gymnasiet utan jag påbörjade studier inom ett helt annat område. Det tog dock bara ett par kurser innan jag insåg att det inte var rätt program för mig, så jag hoppade av utan att veta vad jag skulle läsa istället. En dag slog tanken om att bli sjuksköterska mig och efter att ha funderat lite mer kändes det som rätt utbildning. Jag ville ha ett socialt och omväxlande jobb där jag samtidigt skulle kunna hjälpa människor i olika situationer. Sagt och gjort så började jag plugga vid LTU vilket jag trivs väldigt bra med. De flesta av våra lärare och föreläsare är kunniga inom sitt område och utbildningen har över lag en bra koppling till det som sker ute i ”den verkliga” vården. Hittills har jag känt mig väl förberedd inför mina VFU:er, och jag hoppas att jag om ett år ska känna mig redo att titulera mig Legitimerad Sjuksköterska. Att få en legitimation är någonting man ska vara stolt över! Just detta är ett av 24k-rörelsens budskap, att vi måste värdera oss själva och inse att vår kunskap är viktig för framtidens vård. Det är nog nästan ingen som har kunnat undgå sjuksköterskestudenternas uppror som pågår just nu i Sverige och vi är många som hoppas att det ska spridas till samtliga utbildningsorter i landet. Tyvärr har vi ännu inte kommit igång med detta här uppe i Luleå, men planerna finns och målet är att kunna starta upp till hösten. 

Under mitt första år på utbildningen kunde jag periodvis känna mig osäker på om jag valt rätt, något jag tror är ganska vanligt för studenter att känna ibland. Ju längre jag har kommit i min utbildning har jag dock blivit mer och mer säker och idag kan jag säga att det är sjuksköterska jag vill bli. Jag har insett hur stort sjuksköterskans arbetsområde är och ju mer jag lär mig under min utbildning desto mer inser jag att det finns kvar att lära sig.  Det kommer ju finnas så många valmöjligheter att jag ibland kan fråga mig själv hur jag ska hinna med allt jag vill…

Någonting jag gärna skulle göra är att fortsätta engagera mig i Vårdförbundet. Jag har varit studerandeambassadör sedan början av termin 2 och därför fått en inblick i vad Vårdförbundet är för någonting. Innan dess hade jag ingen aning om att vi studenter kan få så mycket stöd och hjälp av Vårdförbundet som vi faktiskt kan. Det kan handla om allt ifrån problem med utbildningen till resebidrag för att göra sin VFU i ett annat land. Därför skulle jag vilja påminna alla er studenter om att ni kan vända er till Vårdförbundet med era frågor, stora som små. Skulle inte de kunna hjälpa er med en lösning är jag säker på att de åtminstone kan hjälpa er vidare på bästa sätt.

Som det ser ut just nu är det här sista terminen jag är studerandeambassadör då det uppdraget inte kommer att finnas kvar till hösten. Istället planeras det för en studerandeorganisation där vi studenter kommer kunna påverka i de frågor som är viktiga för oss. Liknande upplägg finns i Norge och Danmark och där fungerar detta på ett mycket bra sätt. Jag skulle gärna bli en del av denna organisation för att få möjlighet att träffa andra engagerade studenter för att tillsammans jobba för att vi ska få det bättre. I och med studerandeorganisationen hoppas jag även att det ska bli en bättre kommunikation mellan studenterna vid de olika universiteten, vilket kan användas till att arbeta för en jämlik utbildning i hela landet. Kanske även du är intresserad av att engagera dig på något sätt? Jag vågar nästan garantera att du inte kommer att ångra dig i sådana fall, åtminstone jag får energi och inspiration från mitt engagemang i Vårdförbundet. Om inte annat så tycker jag att du ska ta chansen att delta vid träffar och liknande som Vårdförbundet anordnar. Det brukar vara väldigt trevligt och ett skönt avbrott från studierna. Kanske ses vi på ett eller annat sätt i framtiden, antingen genom vårdförbundet eller som yrkesverksamma Legitimerade Sjuksköterskor.

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!