Inflytande på riktigt eller bara trevligt?

Skrivet av Gästbloggare

25 november 2011

Studentbloggen

Titt som tätt blir vi studerandeombudsmän inbjudna till att delta på olika seminarium som våra vänner på andra fackförbund arrangerar. Många seminarium lockar med intressanta föreläsare och ämnen, dessvärre kan det vara svårt att finna tid till att gå på dem. Särskilt som vi allt som oftast befinner oss på resande fot och vi prioriterar våra studerandeaktiviteter.

 I veckan hade jag dock tur som kunde kombinera min lunch med ett seminarium, det vill säga ett lunchseminarium, mycket fiffigt, som LO-TCO Biståndsnämnd och Vision anordnade. När klockan närmade sig lunchtid hastade jag mig två kvarter bort från nationella kansliet här i Stockholm och hamnade mitt i en spännande diskussion om fackligt engagemang hos kvinnliga textilarbetare i Bangladesh. Praktiskt lever dessa kvinnor i en verklighet långt, långt borta från min egen vardag och våra utgångslägen skiljer sig åt markant. Men i teorin brinner vi för samma frågor om rättigheter i arbetslivet.

Likväl för bangladeshiska kvinnor i textilindustrin som för sjuksköterskestudenter på Umeå Universitet tror jag att ett fackligt medlemskap stärker var persons upplevda och faktiska egenmakt. Den gemenskap och kunskap som ett fackförbund kan bistå medlemmar med är en fantastisk resurs och grymt peppande för självförtroendet i det ögonblick jag står framför min arbetsgivare redo att förhandla om min lön.

Så jag säger tack för ett mycket inspirerande och trevligt lunchseminarium! Jag kunde ströva tillbaka till kontoret med en ännu starkare övertygelse att facket ger mig verktyg för bättre inflytande. Och inte minst mätt och varm i magen av den goda laxsoppan.

 Trevlig helg!

 

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!