Förvirrande omvårdnad?

Skrivet av Gästbloggare

12 september 2011

Studentbloggen

Jag vill reflektera lite kring omvårdnad, som ju är sjuksköterskors huvudområde, men som ibland inte ses som det mest primära för vår profession, kanske inte ens av oss själva.

Vad vill vi säga med hatten?

För mig tog det ett tag att landa i rollen som leg. sjuksköterska efter examen. Trots år av förberedelser i teori och klinisk träning kunde jag när jag stod på avdelningsgolvet ändå känna mig osäker på vad egentligen det var jag skulle utföra. Hur skulle jag prioritera? Ska jag ringa och informera anhöriga nu eller sen, hjälpa patienten som larmar på toaletten, dela färdigt medicinen eller kanske läsa på i journalen inför ronden först? Var går gränsen mellan mina och någon annans arbetsuppgifter? Vad sjutton är omvårdnad? Jag önskade många gånger att jag läst på bättre om hjärtats anatomi när jag satt och svettades på ronderna och försökte minnas innebörden av mekaniska klaffar. Efter ett tag släppte nervositeten och jag vågade fråga utan att känna mig dum. Kollegorna var ju mer än vänliga att hjälpa till! Jag kunde snabbt rabbla alla reservdelar till hjärtat i sömnen, men det tog desto längre tid innan jag fullt ut kunde förstå innebörden av och definiera omvårdnad.

Kan det bero på att vården kring patienten av tradition är byggd på medicinsk kunskap, där omvårdnad bara setts som ett litet komplement? I så fall är det dags att kränga lite ny mark. Det är positivt att se att vårt kunskapsområde omvårdnad tar en större och mer självklar plats inom vården. Men mer kan göras för att förtydliga vårt uppdrag och vår viktiga profession!

Är det högskolorna som misslyckas med att förmedla betydelsen av omvårdnad från föreläsningssalen ut till verkligheten på vårdavdelningen? Är sjuksköterskans roll så diffus att studenter ibland har en orealistisk eller felaktig bild av vad som krävs av en yrkesverksam sjuksköterska? Är vi en minidoktor och superundersköterska i en och samma splittrade person? Många frågor…hur som helst menar jag att vårt kunskapsområde omvårdnad inte tas tillvara fullt ut idag. Vi och våra fantastiska kollegor i vårdteamet besitter alla olika kompetenser där omvårdnad har en central del! För att stärka vår egna profession i teamet liksom i samhället är en bra start att ställa frågan till dig själv: Hur vill du att din specifika kunskap tas tillvara?

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!