Emmas tal till nationen - Nu är det slut att knäa runt utan knäskydd på hård och ojämn mark!

För er som missade  mitt tal på manifestationen, misströsta inte. Här kommer det!

Hur många av er har träffat en sjuksköterska? Kanske på BVC, skolsköterska, på vårdcentralen, akuten, när du sökt för psykisk ohälsa, blivit opererad, hos företagshälsovården eller på äldreboendet? Vi finns på väldigt många olika platser i samhället.

Hur många har träffat en barnmorska? De flesta kommer förmodligen inte ens ihåg första gången, när du föddes. Vi finns också på ungdomsmottagningen, vid missfallet, aborten, cellprovet, vid klimakteriet för att bara nämna några exempel.

Hur många har träffat en röntgensjuksköterska? Inte lika många kanske? Röntgensjuksköterskan finns där om du behöver röntga till exempel ett ben, en lunga, göra ultraljud på magen, om man misstänker en blodpropp i benet eller om du ska få strålbehandling för en tumör.

Hur många har träffat en biomedicinsk analytiker? Mmm, våra biomedicinska analytiker jobbar kanske inte lika synligt alla gånger. Men kanske att du träffat en när du tagit blodprov, undersökt hjärta eller lungor? Det är en biomedicinsk analytiker som analyserar våra blodprover, cellprover, bakterieprover och under covid analyserade de massor av covidtest.

Det är vi som är Vårdförbundets medlemmar!

Vi går på knäna. Våra knäskydd är slut och marken vi knäar runt på är ojämn och hård. Vi försöker knäa fortare och fortare, men det blir tyngre och gör ondare. Vi orkar inte knäa runt, 30% arbetar deltid för att det är för tufft. 4 av 10 under 35 år funderar på att lämna och tror inte de kommer att vara kvar. Vi har tagit ansvar så länge, för patienter, för våra kollegor. Under pandemin tog vi ett enormt ansvar, våra IVA-sjuksköterskor i Stockholm arbetade under krislägesavtalet i 7 månader. Avtalet med i princip obegränsad arbetstid, togs fram efter sommarbränderna 2018, tänkt att användas i några veckor…

Alla Vårdförbundets medlemmar är legitimerade. Legitimationen i sig innebär ett ansvar att arbeta utifrån vetenskap och evidens, att ge patientsäker vård. Vi har ansvar att ta hand om patienten vi har framför oss, utföra analysen eller undersökningen på bästa sätt, ge råd som är vetenskapligt förankrade utifrån vad personen framför oss behöver. Till en början osynligt och omärkligt började vi också ta ansvar för att finnas på plats utöver vår ordinarie arbetstid. Extrapass, övertidspass, dubbelpass. För patientens skull. Vi började finnas tillgängliga på telefon, sms och chattgrupper även på vår lediga tid. För patienternas skull. Och kollegan som annars skulle riskera att stå ensam med ett alltför stort ansvar, när någon blev sjuk.

I Stockholm jobbade vi som jobbar på sjukhusen redan 2022 övertid motsvarande 300 helårsarbeten och det blev inte bättre 2023. Snacka om att ta ansvar! Ett ansvar som inte finns i våra legitimationer och som inte är vårt att ta.

Nu är det NOG. Nu är det slut att knäa runt utan knäskydd på hård och ojämn mark. Nu reser vi oss. Nu tar vi fighten! Vårdförbundet har tagit till stridsåtgärder och har lagt bland annat övertid i blockad. Vi tar ansvar utifrån våra legitimationer när vi är på jobbet den tid vi är anställda för. Övrig tid får arbetsgivaren ta ansvar för. Man kan väl säga att det går sådär. Vi får varje timme berättelser om hur arbetsgivarna hittar på konstigare och konstigare och mer kreativa lösningar och verkar tro att vare sig arbetstidslag, arbetsmiljölag eller sedvanliga regler på arbetsmarknaden gäller. En del påstår att vi är samhällsfarliga. När vi är på jobbet den tid vi är anställda för? Att anställa, bemanna och organisera hälso- och sjukvården så att den håller nu och framåt är inte vårt ansvar. Det är inte vi som är samhällsfarliga. Att låtsas som det regnar och prata om att vi behöver varje timme av varje anställd, duger inte. Om 40% av de unga som är de som ska ta hand om oss som blir fler och äldre, tänker på att lämna, då kan inte ni göra som ni gjort hittills. Det är dags för något annat. Ansvarsfulla som vi är, så har vi lösningen. Kortare veckoarbetstid. Så det synkar bättre med Norden och Europa. Om fler jobbar heltid och fler stannar kvar för att de faktiskt orkar så vinner alla på det. Vi tar vårt ansvar. Politiker; tar ni ert?

Emma Jonssons, ordförande avdelning Stockholm

 

 


Kommentarer

  1. Bra och saklig information , som borde stickas under näsan på politiker, SKR mfl. För de tycks vara ovetande om att hela vårdapparaten står och faller med alla er som nu får kämpa och utstå kränkande behandling. Jag hoppas verkligen att ni orkar stå upp för era krav , som sannerligen inte är orimliga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

När du skriver en kommentar så godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår personuppgiftspolicy.

Till allmänheten: Nu behöver vi ert stöd!

Det är allvar nu. Sjukvården måste räddas. Alldeles för länge har sjukvården burits upp av att våra medlemmar arbetat övertid och ställt upp för att få sjukvården att fungera, trots ohållbara arbetstider och scheman. Nu går det inte längre. Nu behöver vi ditt stöd. #RäddaVården

Så vill vi rädda sjukvården