Biomedicinska analytiker, en livsviktig del i vårdkedjan, inte bara i pandemitider

Laleh Bakhshi Baardh, legitimerad biomedicinsk analytiker

Jag tackar vårdpersonalen för deras insatser för mänskligheten. De kämpar för människors liv och är viktiga stöttepelare i samhället.

Här ska en grupp nämnas som inte är så kända för allmänheten:

Biomedicinska analytiker, som tar hand om patientprover, analyserar och ger provsvar till läkarna för att kunna ställa diagnoser. Analyserna motsvarar 70 procent av alla diagnoser.

Biomedicinska analytikers yrkesgrupp har vuxit fram sedan 1940-talet, men det är enbart i 14 år som biomedicinsk analytiker har varit ett legitimerat yrke. Studierna bedrivs på heltid under 3 år på högskola och ger en kandidatexamen.

Arbetsområdet är väldigt brett. Det kan handla om att utföra ultraljud på hjärta och blodkärl, att genomföra blod- och bakterieodlingar, göra förberedande arbete på vävnader för rätt cancerdiagnos och att analysera biologiska prover, till exempel blodprover.

Mellan 2014 och 2017 minskade antalet biomedicinska analytiker med drygt 24%. Idag är det en rejäl brist på biomedicinska analytiker och enligt SCB kommer det att saknas 2400 biomedicinska analytiker år 2025. Idag är sju av tio biomedicinska analytiker i åldern 45 år eller äldre.

Bristen beror på grund av stora pensionsavgångar, brist på specialistutbildning och, sist men inte minst, låga löner.  Många av våra kollegor som har jobbat hela sitt liv går i pension med en lön under 30,000 kr/månad.

Coronapandemin skakar världen och skapar mycket oro. Vi vaknar med nyheter om Coronaviruset och somnar med uppgifter om antal smittade och döda.

Biomedicinska analytiker analyserar misstänkta prover och ger bekräftelse om positiva utslag. Det finns biomedicinska analytiker som jobbar med forskning om Coronaviruset och utvecklingen av vaccin.

Vi biomedicinska analytiker uppmanar politikerna att lyfta den här yrkeskategorin, som är en så viktig länk i vårdens kedja. Satsa på oss och värdera vår kompetens. Då kommer vi att bli fler.

Laleh Bakhshi Baardh, legitimerad biomedicinsk analytiker och förtroendevald för Vårdförbundet avdelning Stockholm


Kommentarer

  1. Tack för en bra upplysande artikel. Önskar dig och alla biomedicinska analytiker ljusare framtid.

  2. Det är en viktig grupp i samhället som inte nämns, Ni gör ett så viktigt jobb i det tysta! Tack för att ni finns och hoppas politikerna öppnar sina ögon nu och inte imorgon! Flera behöver utbildas inför kommande behov.

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!