Ytterligare ett år har gått och mycket har hänt, även fast vi tyvärr fortfarande är kvar i pandemin. 

Röntgensjuksköterskans arbete i vårdkedjan har spelat, och spelar, stor roll under pandemin – det är något som vi ska vara stolta över!

Utan röntgensjuksköterskan hade diagnostiken inte sett likadan ut

Året har bjudit på både applåder och bullar. Visst är det trevligt med uppskattning, men i slutändan behövs mer än så. Det har blivit fördröjningar och uppskjutna röntgenundersökningar då covidvården tagit stor plats. Förhoppningsvis har detta fått politiker att inse att röntgensjuksköterskans arbete behövs för att vårdkedjan ska fungera.

Vårt arbete är roligt och givande. Men vi behöver bli fler för att kunna utföra patienternas undersökningar och behandlingar i tid. För att fler ska attraheras av yrket som röntgensjuksköterska behövs bra arbetsvillkor, utvecklingsmöjligheter och en bra löneutveckling. 

Fastän det på många sätt varit ett tungt år för oss alla så hoppas jag att vi också sett till att ta hand om varandra. Det är lätt hänt att en otrevlig kommentar drabbar ens kollegor, när det egentligen beror på trötthet efter alla påfrestningar. Likaså måste vi tillåta oss att vara lite mer förlåtande mot varandra. Det kan bli fel, vi är bara människor. Förhoppningsvis är pandemin snart ett avlägset minne.

Se till att ta hand om varandra. Idag firar vi vår nationella yrkesdag – tillsammans.

Anna Persson
Röntgensjuksköterska
Nuklearmedicinsk avdelning, Sunderby sjukhus

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!