Internationella Röntgensjuksköterskedagen är till för oss - för att inte glömma bort hur viktiga VI är!

Fördämningarna börjar släppa, samhället öppnar upp. Vi ska så småningom återgå till det normala, som det var före pandemin. Men blir det detsamma? Hur tänker du?

Jag tror att vi alla kommer att ta med oss något från de erfarenheter vi har lärt oss under pandemin. Den är inte över ännu, men det finns goda tecken.  En stor del av befolkningen är vaccinerad och det har resulterat i minskad smittspridning. Ni är alla mycket medvetna om vad det betyder för oss alla röntgensjuksköterskor att vi  inte har överfulla IVA och infektionsavdelningar och bokningslistorna inte är fulla av covid-patienter.

Jag tycker att vi har blivit bättre på många saker, några av dem är:

  • Nummer ett. Vi har blivit bättre på basala hygienrutiner. De rutinerna är avgörande för att förhindra smittspridningen av olika sorters virus, bakterier och vårdrelaterade infektioner, vilket gynnar båda patienternas och röntgensjuksköterskors hälsa. Det finns väl knappast någon kollega ute i landet som medvetet stigit in på en covid-IVA-avdelning utan ordentligt skydd?
  • Nummer två. Vi har blivit bättre på att hantera komplicerade situationer – undersökningar med de högre krav som ställs, exempelvis dela upp utrymmen, inte blanda smittade och osmittade patienter etcetera.
  • Nummer tre. Vi har blivit effektivare – eller bara jobbat hårdare?

Kan du komma på något som ni har blivit bättre på hos er? Jag tycker att vi  alla ska känna tacksamhet för hur vi ställer upp för varandra!

Alla hjältar som jobbat mycket hårt och extra i frontlinjen och knappt varit hemma något

Ge din kollega uppskattning. Le! Röntgensjuksköterskans dag den 8 november är till för oss – för att inte glömma bort hur viktiga vi är!

Vi ska känna oss stolta att vi har kommit så här långt, att vi har klarat av våra arbetsuppgifter, att röntga så många patienter som möjligt, på bästa möjliga sätt, med högsta möjliga kvalité,  med omtanke och respekt för patienterna.

Jag hoppas att ni alla tar för er av livet och njuter så mycket ni kan mellan arbetspassen, belöna er själva med något, ät något gott, gör något du drömt om, det är ni värda! Under tiden som vi jobbat hårt med att klara av våra arbetsuppgifter, med tuffa förutsättningar har världen inte stått still. För inte så länge sedan kunde vi se nya nobelpris delas ut, det ger hopp om framtiden!

Planera för jul, den kommer snart…
Stort Grattis på vår internationella yrkesdag snart står för dörren!

Mats Rönnqvist
Röntgensjuksköterska
Danderyds sjukhus

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!