Några ord om röntgensjuksköterskor arbetssituation
På torsdagen den 8:e november firas internationella Röntgensjuksköterskedagen över hela världen. Jag vill passa på att nu gratulera yrkesdagen till er alla.
Några ord om röntgensjuksköterskors arbetssituation!
Att flera kollegor säger upp sig och andra tänker att göra det, är tyvärr ett vanligt fenomen inom röntgenverksamheter nu för tiden. Detta kan vara ett sätt att försöka höja lönen, men tyvärr har det många negativa konsekvenser. De största negativa effekterna är bland annat de ständigt underbemannade röntgenavdelningarna som befinner sig i rekryteringscykel och introducering av de nyanställda. Detta leder i sin tur till högre arbetsbörda för de som arbetar, längre patientväntetider och kortare introduktion för de nyanställda, vilket också resulterar till sämre vårdkvalité för patienter och ökat missnöje bland röntgensjuksköterskor.
Det som är oroväckande är att flera kollegor lämnar yrket. Att röntgensjuksköterskor väljer att säga upp sig eller lämna yrket är inte så konstigt, med tanke på den rådande situationen, dvs. dålig lön, högre arbetsbörda, ingen hjälp till specialistutbildning, inga tydliga karriärutvecklingsmöjligheter.
Men risken för röntgensjuksköterskebrist kan undvikas om politikerna och beslutsfattarna lyssnar på röntgensjuksköterskor och Vårdförbundet som representerar ca. 3 553 medlemmar från professionen. Vårdförbundet har i många år diskuterat vikten med bra arbetsvillkor och höjda löner. Lönen är en av de grundläggande faktorerna för att kunna rekrytera och behålla röntgensjuksköterskor i röntgenverksamheterna. Vårdförbundets målinriktade och systematiska arbete för höja röntgensjuksköterskornas lön ger sakta men säkert resultat. Enligt lönestatistik 2017 är medellönen för röntgensjuksköterskor 32 327 kronor.
Vårdförbundet strider också för införandet av reglerad specialistutbildning och tydliga karriärmöjligheter för röntgensjuksköterskor och kommer att fortsätta kampen.
Kom ihåg att:
- engagemang, kunskap och kompetens som finns hos röntgensjuksköterskor är ovärderlig.
- röntgensjuksköterskors arbete för att säkerställa hög kvalitet på omvården, diagnosen och behandlingen för patienter innan, under och efter radiologiska undersökningar har en viktig och centra roll i vårdkedjan.
- röntgensjuksköterskor ska sprida kunskap om professionen, skapa nya kontakter och tänka på sina medarbetare som verkar för yrket över hela världen.
Önskar er alla än en gång en trevlig yrkesdag!
Parvin Olofsson
Kommentarer
Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.
Redo för jobbstarten?
Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.
Läs om guiden här!
Jag har precis bytt röntgenavdelning och känner mig negativt träffad av denna texten. Jag höjde min lön med 1100kr istället för 600kr iom bytet I våras, men det var knappast därför jag sa upp mig från en arbetsplats där jag älskade arbetsuppgifterna. Det var för arbetsmiljön. För den ständiga påfrestning det innebär att hanka fram en underbemannad avdelning. Vi var många som slutade samtidigt. Jag fick nog. Att behöva ”ställa upp för sina kollegor” när en skulle ta extrapass. Jag arbetar under en bättre ledning nu. Det finns sparpaket även här. Men jag mår bättre. Och det betyder lika mycket som bra lön.
Hej och tack för dina kommentarer!
Jag är ledsen för att du känner dig negativt träffad av texten. Jag skrev att byta arbetsplats kan vara ett sätt att höja lönen, men jag skrev inte att det är enda sättet.
Jag skrev att lönen är ett av många skäl till att medlemmar byter arbetsplats. Längre ner i texten skriver jag också om andra orsaker, se citat:
”Att röntgensjuksköterskor väljer att säga upp sig eller lämna yrket är inte så konstigt, med tanke på den rådande situationen, dvs. dålig lön, högre arbetsbörda, ingen hjälp till specialistutbildning, inga tydliga karriärutvecklingsmöjligheter.”
Jag har haft samtal med många medlemmar och kollegor under Röntgenveckan och jag skrev texten i enlighet med deras åsikter.
Jag är glad både för att du hörde av dig och att du mår bra nu.
Har du möjlighet att skriva ett blogginlägg och dela med dig av dina erfarenheter?
Mvh
Parvin Olofsson