Rebloggat: Grattis alla legitimerade röntgensjuksköterskor

Från  blogginlägg i Örebrobloggen:

Varma blickar, tröstande ord och försök till uppmuntran, samtidigt som det professionella omhändertagandet är något självklart. Mitt lilla 6-åriga ben värker och är färgat i regnbågens alla kulörer. Det var nog ingen bra ide´att hoppa från den där höga ställningen… Men jag fick i alla fall ett gips som alla mina kamrater kunde skriva på!

Inte alltför många år senare; en ny regnbågsfärgad kroppsdel, en bruten arm; också den orsakat av alltför våldsamt lekande. Diagnos ställd via röntgenundersökning och legitimerade röntgensjuksköterskor.

Min personliga erfarenhet av röntgen är begränsad. Precis som säkert många andra, så trodde jag att röntgen, det handlar om att se om man har fått en fraktur eller inte. Ända tills jag blev vuxen och började arbeta på det stora sjukhuset. Mina patienter skjutsades dit för alla möjliga olika undersökningar- CT, ultraljud, kontrast, MR…. Om det inte hade varit för röntgensjuksköterskornas stora kunskap om hur, var och när man ska undersöka en skada så skulle inte rätt behandling kunna utföras.

Röntgenstrålning kan alstras genom att elektroner i vakuum accelereras mot ett metallstycke. När elektronerna avlänkas av atomkärnor i anoden, uppstår ett brett spektrum av röntgenvåglängder – bromsstrålning – där den högsta fotonenergi i keV ges av accelerationsspänningen i kilovolt. Det uppstår också karakteristisk röntgenstrålning, med våglängder som är kännetecknande för grundämnena i anodmaterialet.” Text från Wikipedia, eller näst intill hieroglyfer för mig.

Den legitimerade röntgensjuksköterskan är livsviktig! De besitter specialistkunskap som ingen annan gör och ser till att du och jag får rätt vård och behandling när vi är sjuka och skadade. Yrket är under ständig utveckling och det kommer ny teknisk utrustning i ett rasande tempo; att hålla sig uppdaterad ingår i röntgensjuksköterskans legitimation. Att kunna lugna en orolig patient eller anhörig är ett minst lika stort ansvar som ligger på deras axlar.

Idag vill vi hylla alla röntgensjuksköterskor på er internationella dag! En bra röntgenbild och räddar liv!

/Åsa Mörner

som tycker att alla röntgensjuksköterskor är fantastiska


Läs hela blogginlägget i orginal här: Grattis alla legitimerade röntgensjuksköterskor!

 


Kommentarer

  1. Tack. Blev så oerhört glad över ditt inlägg. Uppmuntrande ord har i dessa bistra tider blivit en bristvara. Kommer att leva länge på dina ord. Varm kram från en snart pensionerad/passionerad Rtg ssk.

    1. Hej Ingrid! Glad att du gillade mitt inlägg, det speglar precis vad jag känner! Du kan känna dig stolt över din specialistkunskap som legitimerad röntgensjuksköterska, även som pensionerad sådan 🙂
      Varm kram till dig!

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!