Du kan väl inte klaga, du har ju valt det här jobbet själv…

Hur många av oss har inte hört det när vi pratar arbetsmiljö inom Vårdförbundets professioner? Jag skulle säga att alla vet väl att vi arbetar dagar, ibland kvällar, helger och eventuellt nätter inom vården men att där till behöva arbeta dubbelpass, bli beordrad att jobba på min lediga dag eller till och med  gå hem för att komma tillbaka på natten. Det kanske inte alla vill eller hade räknat med. Dom allra flesta, som inte arbetar inom vården, tror nog att man bara arbetar den tid vi har på schemat, det vill säga vi kommer när vi börjar och går hem när vi slutar. Som dom allra flesta vuxna människor med arbete. (Ibland kanske man väljer att vara kvar för att fixa något men oftast går man hem vid arbetsdagens slut).

Så kommer den stora frågan. Varför är det inte ok för Vårdförbundets yrken att tänka så? Nej då är det patientosäkert, det är samhällsfarligt mm. Det är allt för dåligt bemannat till en för stor verksamhet alltså om det inte fungerar att personalen går hem när man slutar…

Jag är sjuksköterska, jag har världens bästa arbete men det är villkoren som jag tycker brister. Jag vill inte byta yrke, jag vill förbättra det!

Jag vet kollegor som arbetar på avdelningar där enhetschefen  systematiskt har jobbat med arbetsmiljön, de har jobbat med att ha en liiiten överanställning istället för att medarbetarna får gå in på övertid vid sjukdom, semestrar eller utbildningar. Då fungerar det med verksamhetsutveckling, mentorer och inskolningar. Alla deras rutiner är ”up- to date” och de har en tydlig on-boarding för nya kollegor. Det arbetar inte bara verksamhetsutvecklare med där, utan  medarbetarna är med i avdelningens utveckling. Som det ska vara. Som vi alla önskar att det ska vara. Till den avdelningen ringer sjuksköterskor och frågar om de kan få arbeta där. En sån avdelning vill nog alla enhetschefer ha, men då måste de ha en modig arbetsgivare över sig som törs arbeta med en liiiten överanställning. En sådan enhet klarar nog även av en övertidsblockad!

Mvh Trött sjuksköterska, som blev beordrad att gå hem kl 15 i tisdags för att komma tillbaka kl 21 samma dag.

 


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

När du skriver en kommentar så godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår personuppgiftspolicy.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!