Hur ser äldreomsorgen ut när jag blir gammal?

Skrivet av Helena Nyrén

27 oktober 2023

Örebrobloggen

Etisk stress uppstår när man inte kan efterleva eller arbeta efter sin moraliska övertygelse….

Jag var på Äldreomsorgs-dagarna på Älvsjömässan förra veckan och lyssnade på en föreläsning av Camilla Lif, kyrkoherde i Katarina församling,  som var väldigt tänkvärd och fastnade i mina tankar hela helgen efteråt. Hon pratade om hur vi som arbetar inom vården jobbar med en etisk stress, mot våra etiska yrkeskoder. Kan vi göra det vi vill för vår patient?

Sen sa hon det som jag tänkt allra mest på i helgen…” Jag står inte ut att leva i en värld, i ett samhälle där våra gamla inte får omsorg och värme i tankar, ord och handlingar. För det skulle betyda att jag inte skulle får det när jag blir gammal”.  Och det säger något om samhället vi lever i. Läs det igen!

Nu arbetar inte jag egentligen med gamla då jag är operationssjuksköterska men jag träffar ju många gamla där. Men de som arbetar inom äldreomsorgen, med gamla, sjuka och/ eller dementa, för mig är några av vårdens hjältar. Jag har haft mor- och farföräldrar som varit på äldreboenden och direkt sett hur mycket värt det lilla, lilla extra blir värdesatt, ex personalen ordnar en festlig middag, en midsommarfest eller faktiskt bara beställde pizza en helg. Att man som personal/ medarbetare arbetar personcentrerat och ser att den gamla faktiskt bor där, det är inte bara en arbetsplats. Hinns detta med i dagens vårdsamhälle?

Jag träffade många nya skyddsombud i veckan och diskuterade just den etiska stressen Vårdförbundets professioner lever med. Vad betyder den etiska yrkeskoden för dig? En del i sjuksköterskornas etiska kod står det att: sjuksköterskor har ett personligt ansvar för att tillämpa ett etiskt förhållningssätt i omvårdnaden, samt upprätthålla sin kompetens genom kontinuerlig professionell utveckling och livslångt lärande.

Sjuksköterskor ska stå för professionens värderingar, som respekt, rättvisa, empati, lyhördhet, omsorg, medkänsla, tillit och integritet för patienten.

Ibland upplever jag att det vården står för är produktion numera….

Om vi bara tar X antal telefonsamtal i ”flexin” så får vi pengar, om det bara opereras bort X antal patienter i kön, så får vi pengar. Och absolut ska vi ta emot samtal från patienter, man ska inte behöva vänta hur länge som helst på operation men vi måste ju vara personal som utför dessa arbetsuppgifter också. Arbetar medarbetare mot sina etiska koder så kommer man inte arbeta kvar på den arbetsplatsen tror jag. Vi vill jobba patientsäkert men även personalsäkert, på ett personcentrerat sätt!

Kommentera gärna! Vad tycker du?

 

Helena Nyrén helena

Styrelseledamot, Avdelning Örebro


Kommentarer

  1. Vi tyckte det var både intressant och rörande. Allt stämde precis. Som patient är man så berörd av att bli hjälpt och få hjälp.

  2. Kloka ord. Om vi får koncentrera oss på god personcentrerad vård kommer produktionen med på köpet och både vi och patienterna mår bättre

  3. Bra reflektioner Helena.Det finns så mycket att göra för de äldre .De vill också gå på modevisning ,äta pizza ,spela bingo ,sjunga och dansa .Det finns inga gränser bara man är nyfiken och lyssnar på personen .En tillåtande verksamhet så skapar det glädje för alla .Ingen mår bra att bara förvaras framför en tv eller sitta ensam .

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!