Återhämtning eller såld semester?

Juni månad och sommaren är här. Jag får personligen energi av att se allt det vackra som svensk sommar bjuder på med grönska och gula rapsfält mot blå himmel. Som vinterbadare tycker jag dock att vattentemperaturen stiger allt för fort nu, men det är skönt att kunna ligga i lite längre i stället.

Sommar innebär för de flesta i vårt samhälle även välförtjänt återhämtning under fyra semesterveckor. Ni som sålt semester och tar kortare ledighet – se till att få beviljad återhämtning under höstterminen. Jag har också fått frågor gällande sommarschemaläggning. Är det ok att planerat schema läggas med fler timmar före och efter min semester? Mitt svar på detta är att det inte blir bra för varken arbetsgivaren eller medarbetaren. Medarbetaren får ett ohälsosamt, komprimerat schema och fler sparade semesterdagar som arbetsgivaren måste kunna bevilja under resterande del av året. Det blir med andra ord en kortsiktig lösning. Arbetstiden ska enligt mig och Vårdförbundet vara jämt fördelad och med regelbunden återhämtning i form av dygns- och veckovila.

Dygnsvila är ett omdiskuterat ämne i dessa dagar. Jag har fått höra att det finns protestlistor och upprörda känslor kopplat till 11 timmars dygnsvila. Personligen tror jag att detta är bra för oss som arbetar inom vården. Vi har en tendens att ”offra” oss själva för patienterna och arbetsplatsen. Men jag tror på forskningen som konstaterar att återhämtning mellan arbetspass är hälsofrämjande. Jag tror också att vi arbetar mer patientsäkert om vi har möjlighet att vara utvilade när vi kommer till jobbet. All förändring är ”jobbig” och utmanande. Det gäller nu att försöka få till bra scheman med jämt fördelad arbetstid och återhämtning. Våga tänka nytt och prova sig fram till vad som blir bäst. Det blir också viktigt att arbetsgivaren beviljar ledighet när vi söker om det! Enligt mig måste vi bort ifrån den fråga jag besvarade gällande sommarschemaläggning – att arbeta komprimerat för att säkerställa ”schemaledigt” när man har behov av ledigt. Vi måste kunna söka och få beviljad ledighet! Vi måste få förutsättningar till ett hållbart yrkesliv utan att behöva skola om oss. Vården och patienterna behöver oss. Den största utmaningen för att få till bra och hälsosamma scheman är att det saknas personal.

Under sommarveckorna kommer vi att besöka arbetsplatser runt om i länet. Förhoppningsvis har ni tid att prata lite med oss när vi dyker upp. För oss är det viktigt att få höra om vad som ev är på gång och vad som är viktiga frågor för er och ni har möjlighet att ställa frågor till oss. I det senaste medlemsbrevet hittar ni mailadress om ni önskar besök till just er arbetsplats.

Efter sommar kommer höst och med den Vårdförbundets årsmöte torsdag den 21 september. Det är öppet för att lämna in motioner fram till måndagen den 21 augusti. Hoppas att många av er har möjlighet att komma.

Glöm inte att fråga era nya kollegor som nu tagit examen om de är yrkesverksamma medlemmar i Vårdförbundet – om du värvar någon så gäller fortfarande kampanjen med Sverigecheck till er båda.

Tveka aldrig att höra av er till oss, någon av oss finns i tjänst under hela sommaren. Ni kan alltid nå oss via Vårdförbundet direkt 0771 420 420.

Med detta önskar jag och hela avd Örebro er alla en fin sommar.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!