Då kan vi döpa om hela sjukvården till Titanic

Utmattad, less och funderar på att byta jobb?

Tyvärr ingen ovanlig känsla om du är anställd i vården. Men det handlar inte om att vara trött på sitt yrke. Det handlar om att vilja göra slut med sin arbetsgivare. Att få en chans att byta till sig bättre villkor än de som råder inom svensk vård och omsorg.

För hur driven du än må vara efter, tja säg 4 år på universitet och en spännande tjänst som specialistsjuksköterska de senaste 15 åren, så finns det gränser för hur lång tid man orkar höra samma visa, samma mantra om att ”det inte finns pengar”. Eller att ”vi har faktiskt satsat på vården i den senaste budgeten”. Eller ”Ni är så många så det går inte att ge er alla bättre villkor”

Trött! Trött på att höra samma repiga skiva om och om igen, utan att se några effektiva förändringar.

Ledsen! Ledsen av att undervärderas hela min karriär och se hur nyutbildade knappar in på min lön, schemat blir alltmer galet och att den ena efter den andra kollegan går över till bemanningsbolag eller startar någon liten ”estetisk klinik” för ungdomstörstande kunder med anafylaktiskt stora läppar- att se hur kompetensen dräneras från verksamheter som nästan går under pga kompetensbrist!

Förbannad! Förbannad över att läsa i en artikelserie i lokaltidningen om hur politiker säger att ”vi  behöver jobba fler timmar” , trots att nästan ingen orkar jobba heltid i detta sjuka system, samtidigt som den nuvarande bemanningskrisen bara är en fjärt i universum i jämförelse med vad som väntar runt hörnet. Framtidens politiska valfläsk kanske mer handlar om vem som har den bästa Ättestupan i sin budget. Det tycks ju vara framtidsvisionen, i alla fall om man fortsätter på det här sättet.

För hur har man tänkt att locka till sig fler till vården? Det krävs nämligen ett oändligt stort antal fler kollegor i hela hälso- och sjukvården. Fattar ni inte varför vi blir sjuka? Varför vi jobbar deltid? Varför vi väljer ett bemanningsbolag, trots att vi innerst inne tycker att det är en skitdålig idé med bemanningsbolag. Varför vi överger den profession som vi kämpat många år för att bli?

Grädden på moset stod att läsa i Dagens medicin häromdagen; ”Trots sjuksköterskebrist och stängda vårdplatser väljer Örebro och Värmland att inte anlita bemanningssjuksköterskor.”

”Vi tror inte på modellen”

Nej vem f-n gör det egentligen? Men då hade det ju varit lämpligt att visa det som beslutsfattare, dvs att premiera lojala medarbetare och visa att man är en riktigt attraktiv arbetsgivare. Förresten så är det ju bara skitsnack: Regionen har varit beroende av hyrläkare i oändlighet och hyr dessutom in specialistsjuksköterskor för att kunna bedriva operationsverksamhet.

Vilken ”modell” är det ni tror på då? Det kan ju verkligen inte vara det nuvarande sjunkande skeppet. Då kan vi ju döpa om hela sjukvården till Titanic.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!