Hur länge får vi leva "like a Swede"..?

 

När vi skulle ha årsmöte i år i avdelning Örebro så ville vår ordförande att vi skulle presentera verksamheten med att varje person av oss skulle säga något kort om vad vi gör. Jag fick rekrytering på min lott. Det fick mig att reflektera lite extra varför jag tycker det är så viktigt att vara medlem i Vårdförbundet och varför det är så viktigt att vara många.

”Vi är starkare tillsammans” kan ju för många tyckas vara en klyscha. Men den meningen är ju faktiskt spot on!

Jag blev medlem under studenttiden. För mig var det givet att man skulle vara medlem i en fackförening. Uppväxt med en förälder med mycket starkt fackligt engagemang. Oftast har jag väl tänkt att jag är med i en fackförening ifall det sker något och jag behöver stöd, men även pga solidaritet.

Senaste åren har mitt varför ändrat sig lite. Jag har förmånen att få vara utbildare av nya förtroendevalda här i avdelning Örebro. Och det har fått mig att reflektera lite mer runt det här, varför det är så viktigt att vara många och varför det är viktigt för mig att vara medlem. Solidaritetskortet ligger fortfarande högt upp för mig. Jag vill att vi alla ska ha det bästa möjliga arbetslivet med god arbetsmiljö och bra villkor. Men det är också viktigt för mig att vi är många för att inte tappa bort de rättigheter och fina villkor våra föregångare en gång sett till att vi fått. När man utbildar nya förtroendevalda så går vi igenom den Svenska modellen/ partsmodellen och vårdförbundets historia genom tiderna. Då blir det ganska tydligt vad vi fått och fackföreningarnas betydelse bakåt i tiden. Vi visar även en film från TCO som heter ”Like a Sweden”. Kika gärna på den på youtube (49) Like a Swede – Sweden Commercial 2014. Funny! – YouTube . En film man ska titta på med glimten i ögat men som beskriver den Svenska modellen klockrent. Jag är född på mitten av 70-talet. Mina rättigheter har jag inte så mycket tidigare reflekterat över utan kanske tagit dom lite förgivet. Föräldraledighet, kollektivavtal, ob-ersättning… ja listan kan göras lång. Det har alltid funnits där. Men HUR vi fick dessa rättigheter och villkor som arbetstagare pratar man sällan om. En ögonöppnare har det lite varit för mig när jag utbildat andra.

Med dom vindar som blåser idag så tänker jag att dessa rättigheter kan tas ifrån oss. Det har sista tiden pratats om att diskrimineringslagen hotas då något parti vill avskaffa denna. Aborträttigheten har också varit på tal flertalet gånger sista året. Är så lätt att snegla på landet ”Over there” och tänka att de kliver bakåt i historien. Men snabbare än vi blinkar kan det vara en orkan över oss med starka och mörka vindar. Kändes viktigare än någonsin att på den internationella aborträttsdagen att stå upp för aborträtten. För framtiden! För våra unga! För oss kvinnor!

Vad är det då som säger att vi ska ta våra övriga rättigheter förgivet..?

 

Så med det sagt så är mitt viktigaste VARFÖR jag är medlem att vi behöver vara många för att få behålla våra rättigheter, värna om dom och se till att ha många medlemmar så att arbetsgivaren och beslutsfattare lyssnar på oss.

Många medlemmar tyder på en stark fackförening och det innebär även att vi har en starkare röst. Så vi är visst STARKARE TILLSAMMANS!

 

Anna Glader, Leg. Sjuksköterska och Barnsjuksköterska

Förtroendevald i avd. Örebro


Kommentarer

  1. Solidaritet är viktigt och vara många är en viktig sak. Kämpa på och fortsätt trycka på viktiga saker för alla medlemmar. Ni är på god väg. Bra skrivet Anna

  2. Du är så klok Anna! Bra formulerat och goda argument varför det är viktigt att vara med i en fackförening

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!