Hej regionen och arbetsgivarna i stort, jag har något viktigt att berätta för er. Är ni med?

Det kommer bli sommar!

Det kan kännas lite galet jag vet, men inte nog med det, det kommer till och med bli sommar nästa år. Och när det är sommar kommer era anställda vilja ha semester. 

Att det blir sommar är ganska så förutsägbart, att anställda vill ha semester under sommaren är också något som de flesta inser. Men då kan man undra hur det kommer sig att inför varje sommar är det panik? Det ska säljas semesterveckor och mutas med sommarpaket. 

Att det blir sommar är ingen extraordinär händelse, det ska inte kräva stabsläge för att solen skiner och semester är inte ett katastroftillstånd. 

Jag tror att vi alla är överens om att semester är något bra, något vi alla behöver. Så varför prioriteras det så dåligt? Varför kan vi inte anställa så det finns möjlighet att ge alla semester utan att de som är kvar får arbeta övertid och dubbelpass. Varför erbjuds inte löner och arbetstider som gör att vi orkar. Sommar efter sommar ser ut på samma sätt. Övertid, stress och dåligt samvete för att man som arbetstagare tar ut några föräldradagar för att få mer tid med sina barn.

Jag har en önskan, istället för sommarpaket och semesterbonusar önskar jag mig en grundlön som speglar att vi är den enda regionen utan bemanningsföretag på sjuksköterskesidan, Hälsosammare arbetstider och fler kollegor, fler jag kan luta mig mot när det är tungt, fler att skratta med och fler som hjälps åt att lösa sommarn så alla får semester. Då skulle vi inte behöva semesterpaket, vi skulle inte behöva sälja våra semesterveckor och vi skulle orka jobba kvar ett helt arbetsliv inom vården.

#Yrkenförlivet

Sara Persson
Barnsjuksköterska och styrelseledamot i Vårdförbundet avd Örebro


Kommentarer

  1. Hjälper inte ens att ha bemanningssköterskor för de vill också va lediga på sommaren…

  2. Grovt förenklat att tro att arbetsgivaren inte är medveten om den kommande sommaren, varje år. Vi chefer börjar planeringen redan i februari och vänder på varje tillgänglig sten för att få ihop det. För tro det eller ej men vi står inte på motsatta sidor. Vi vill allihop ha en bemanning som är både patientsäker och acceptabel för vårdpersonalen. Problemet är att det inte går att anställa, trots relativt goda löner och hög ambition vad gäller arbetsmiljö. Förslag på var vi hittar personalen? Vi anställer mer än gärna för det finns inget egenintresse i att vi chefer sliter ut oss med en omöjlig uppgift.

    1. Tack för att du läser. Så klart förstår jag att cheferna är medvetna om problemet. Det jag säger är att höja grundbemaningen och öka lönerna skulle göra arbetsmiljön bättre under somrarna och resten av året. På det sättet skulle kanske fler som lämnat yrket vilja komma tillbaka och färre skulle sluta.
      Det här är ett långsiktigt problem som också behöver jobbas med i år medan upplevelsen från anställda är att varje sommar löses akut med övertid och sålda semesterveckor.

  3. Så det är så ni arbetar? Den kommentar som försöker nyansera bloggerskans inlägg raderas bort.

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!