När julkänslan sätts i halsen…

Juletid, julefrid… Min kollega ville att jag skulle skriva en blogg som framkallade hennes julkänsla. Hur gör man det då?
Snön gnistrar nu i alla fall och det knarrar av kylan i den lilla snö som finns. Julmusiken spelar dag ut och dag in i de ljusa operationssalarna på det stora sjukhuset i stan med kärlekensträd på torget.

Det låter kanske fjuttigt men det är ett av de härligaste minnen jag har från mitt ordinarie jobb på operation, när julmusiken strömmar ur radions 24h julmusikmedley och vi i teamet nynnar med och tittar ut över vår fina utsikt över ett frostigt och vitt stora holmen.
Hanna(min kollega) och jag brukade säga att vi ville att holmen skulle få en gigantisk ljusslinga så skulle julkänslan vara optimal.

Arbetsmiljön och arbetsglädjen är så viktig när vi alla arbetar under stor press och vi kanske inte upplever att krav och resurser matchas.( sen att en del blir irriterade på julmusiken kan vi glömma i den här bloggen).

Jag brukar tänka att vi inom vården ändå är ganska lätta att göra nöjda. Å en fin penna, får jag den? Å en lussebulle eller kanelbulle på kanelbullensdag! Vad snällt. Och ibland är det faktiskt det lilla som sätter guldkant på vardagen, att arbetsgivaren visar en gnutta uppskattning. Att vi sen skulle bli korrekt värderade med lön efter den 3-4 åriga akademiska utbildningen vi har. Det vore ju ännu bättre. Men hur kommer vi dit?

Nu känner jag julstämningen sjönk något hos mig… Vi måste visa att det inte är en fin penna som behövs, utan Vårdförbundets professioner måste värderas efter det som vi är värda. När det diskuteras varför vissa yrken har hög lön så lyfts bristen på dessa i många fall. Vad jag vet så är det stor brist på våra professioner men inte lyfts lönen nämnvärt för det. Detta är ett stort fel! Vi måste alla lyfta det. Opinion i frågan.

Förstörde jag julkänslan nu istället? Hoppas inte det. Med en önskan om en riktigt God Jul!

PS, det är inte fel att tycka om fina pennor!

För att återfå julkänslan kommer ett recept på enkelt julgodis

Risbräck

· 100 gram mörk blockchoklad eller fin 70% choklad

· 100 g valfri mjölkchoklad (ex Marabous mintchoklad eller apelsinchoklad)

· 4 dl puffat ris

Tillagning

1. Bryt sönder chokladen och lägg i en bunke.

2. Smält chokladen under omrörning i vattenbad eller mikro. Blanda ner puffat ris i den smälta chokladen.

3. Ta med tesked i små muffinsformar eller knäckformar beroende på hur stora du vill ha.

4. Låt chokladen stelna. Sätt ev. in den i kylen

Helena Nyrén
Operationssjuksköterska och julälskare

Följ avdelning Örebro i sociala medier!