Reflektion om att arbeta under julen (och ett recept)
Nu är det inte många dagar kvar till jul, och många kollegor är tvungna att jobba.
Min 57:e jul. Av de 33 år jag jobbat som sjuksköterska har jag nog arbetat 15 jular. Måste säga att det är inte kul att åka iväg men väl på plats så är det en speciell stämning. Jag trivdes med att jobba storhelgerna. Dock har belastningen ökat även under våra högtidsdagar, men att tid finnes för någon form av samkväm under arbetspasset hoppas jag på.
Men om jag är ledig är det bästa enligt mig är maten, och framförallt att tillaga den. Det ska vara ett dignande bord med julskinka prinskorv och köttbullar lax och sill. Frun ska alltid ha ägghalvor.
Jag har dock tagit julbordet till version 2.0 i min matnördighet.
Det kommer det att serveras hel del delikatesser som funnits i skogarna runt Örebro.
Jag fick på ett julbord smaka på sojagravad lax. Och jag kan bara säga att det var en hit, och kommer alltid att finnas med på bordet.
Och naturligtvis vill jag inspirera med ett superenkelt recept på ovanstående lax.
Vad behöver jag?
500g laxfilé
2 msk salt
2 msk socker
1 dl japansk soja
Gör så här:
Blanda salt och socker med sojan och koka upp. Låt svalna
Häll vätskan i en påse och lägg i laxen. Knyt ihop påsen och skaka/gnid in.
Lägg påsen på ett fat i kylen 4 timmar och vänd efter halva tiden. Önskas lite starkare sojasmak lått ligga i kylen lite längre.
Vill man stila lite gör man en Wasabimajonäs till men det är en annan historia.
Med detta önskar jag en riktigt god jul oavsett arbete eller ledighet.
Hans Nilsson
Leg. Sjuksköterska och matnörd