Pandemins hjältar

Låter kanske som titeln till en Actionfilm. Och visst kan det vara action i vården alltid, men inte är det en film, det är verkligheten. Alltså verkliga hjältar av kött och blod. Och är man av kött och blod, så har man mänskliga behov också.

Så som tid för mat, dryck, toalettbesök, återhämtning och pauser.

Men hjältar är de! Det tycker nog alla som varit svårt sjuka, kanske med mycket symtom. Eller har någon nära och kär som blivit drabbad av en svår åkomma och fått hjälp, stöd, tröst och bot av dem.

Precis som filmens overkliga hjältar behöver de verkliga hjältarna värderas för sina livsviktiga insatser. Hjältarna behöver uppskattning i form av lön som speglar insatsen vad det gäller ansvar, avancerade arbetsuppgifter och kompetens för att klara av jobbet på ett säkert sätt. Ibland i väldigt pressade och stressade situationer. Vårdens hjältar behöver respekt från allmänheten att inte beté sig på ett sätt så att smittan sprider sig och vårdtyngden blir allt för pressad. Jag säger som IVA- sjuksköterskan Evelina Jacobson när hon var Sommarvärd i P1. -Fan ta er, alla ni som inte följer rekommendationerna.

Vårdens hjältar behöver bli sedda och hörda av sina arbetsgivare. Det går inte bara att lasta på mer och mer jobb, utan att tillsätta resurser eller ta bort arbetsuppgifter.

Jag vill tacka och hylla alla vårdens hjältar! Särskilt medarbetarna på Infektion på USÖ för den förträffliga vården av min man när han låg inne på grund av Covid-19. Han är idag helt återställd tack vara er!

Juliga hyllningar från mig! Särskilt till er som jobbar över julhelgerna.

Nadya Lehto
Leg. Sjuksköterska
Regionalt- och huvudskyddsombud
Vårdförbundet avdelning Örebro

Följ avdelning Örebro i sociala medier!