Men hur gör vi med tomten?

Barnens önskelista har tagit form redan för 2 månader sen. Förväntansfulla och längtan är stor. Men det blir sannerligen en annorlunda jul. Mina barn har aldrig firat en jul i Örebro. Familjen brukar dra till Värmland så snart jullovet börjat. Det är där vi har våra rötter och en jul utan att få komma till Värmland kommer bli lite märklig.

Men nu är det som det är och jag har börjat förbereda barnen för längesen att det inte blir som vanligt detta år. Men vad är egentligen som vanligt detta år?

Mina barn får sätta ribban. Jag ställde frågan: Hur vill ni att julen ska se ut när det bara är vi?
Och vi hemma hos oss består av mig själv, min partner och mina två barn. Snabbt kom de med idéer. Inspirerade av amerikanska julfilmer kom förslaget att vi ska öppna julklapparna redan på morgonen och gärna i pyjamas. De hoppas på en vit jul (håll tummarna) för då ska vi åka pulka och dricka varm choklad. Julmaten tycker dom att vi kan skippa för tydligen är de inte så förtjusta i den. Minstingens förslag var att vi ska äta oxfilé istället. Något vi sällan äter och tydligen hans favorit. Men julgodiset ska vi minsann inte skippa, det ska vi ha i överflöd och gärna hemgjort. Sen står julklappsleken på tapeten där insatsen är varsin hemlig klapp. Grytvantar ska paketen öppnas med. Någon som spelat julklappsleken? Kan varmt rekommenderas om ni inte testat. När kvällen närmar sig ska vi dra på oss myskläder och mysa i soffan till en film.

Men hur gör vi med tomten då, tror ni han kommer när det är Corona frågar jag?

Nej svarar barnen, det är ju socialdistans och det gäller nog även tomten. Fast han kanske har visir och munskydd tänker jag…

Julklappsleken

Detta behöver ni: 1 tärning. Tidtagare (till exempel äggklocka, mobiltelefon) 1-3 (valfritt) julklappar per person

Regler:

1. Kom överens hur många paket varje deltagare ska ta med sig och prisnivå. Man bör också tänka på att julklapparna passar alla.

2. Sätt er runt ett bord eller i ring på golvet och lägg alla paketen på bordet eller golvet.

3. Låt yngsta deltagaren börja slå tärningen och gå sedan medsols. Slår man 1:a eller 6:a får man välja ett paket från högen. Håll på tills alla paketen är slut.

4. När alla paket är slut så sätter man tidtagaruret på 10-15 min (beroende på hur många man är som spelar). Nu gäller det att ta paket från de andra. Här behöver man också slå 1:a eller 6:a för att få ta ett paket. Då vi spelar med barn brukar vi se till att alla i slutändan får samma antal paket annars kan det roliga sluta i tårar.

Och för att spetsa till det ytterligare kan man öppna julklapparna med grytvantar.

Ha en riktigt God Jul & var rädda om er!

Anna Glader
Leg. Sjuksköterska, Barnsjuksköterska och som verkligen ser framemot ett nytt år!


Kommentarer

  1. Så härligt Anna du är duktig på att skriva ,hoppas ni får en trevlig jul trots allt som sker

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!