Månadens förtroendevald Mars

Vårdförbundet avdelning Örebro gratulerar Sofie Eriksson, förtroendevald på avdelning 38 på USÖ till utnämningen.

2 kollegor på avdelningen nominerade henne och här är en del av nomineringen: Står alltid upp för gruppen och kämpar för allas bästa och rätt att bli hörda. Detta gör hon på ett snyggt och professionellt sätt!

Har du några fackliga hjärtefrågor?

Att vara med i facket kändes som en självklarhet i och med känslan av att vara en del av att driva yrket framåt med andra. Tillsammans är vi ju starka och kan nå förbättring gällande både arbetsmiljö och arbetsvillkor. Självklart är också lönefrågan och löneutveckling en av mina hjärtefrågor eftersom att jag och så många andra sjuksköterskor med mig önskar att kunna stanna kvar i yrket utan att lön ska vara det som avgör att vi lämnar. Dessutom behöver vi alla erfarna kollegor vi kan få.

Hur gör du för att synliggöra uppdraget som förtroendevald?

Jag ser till att mina kollegor nås av uppdaterad information både på medlemsmöten och via länkar till Vårdförbundets sociala medier och hemsida. Jag bjuder in till samtal och ser till att fånga upp nya kollegor och informera om mitt uppdrag och vad Vårdförbundet står för.

Arbetar ni tillsammans med arbetsgivaren på er klinik i vissa frågor?

Jag sitter med och representerar avdelningen i samverkan vilket är en bra chans att få reda på kommande förändringar och nyheter och sedan kunna diskutera dessa med medlemmarna i förväg. Jag upplever att min chef är intresserad och vill att vi fackliga representanter ska vara engagerade, vilket känns tryggt.

Ett exempel på fackligt inspel som gett resultat?

Jag blev förtroendevald för ett år sedan och fick ett ganska tufft uppdrag eftersom att det fackliga engagemanget på avdelningen var nästan 0. Jag tog chansen jag fick att bli förtroendevald eftersom att jag kände att jag saknade kunskap och förståelse för vilka skyldigheter och rättigheter jag som sjuksköterska och medarbetare har och ville lära mig mer. I och med detta har vi alla medlemmar på avdelningen fått växa tillsammans, jag har fått engagera mig och dela med mig av ny kunskap till mina kollegor och detta tror jag är den största förändringen, att medlemmarna här på avdelningen har fått upp ögonen och börjat prata om sådant som man tidigare inte tänkt på eller pratat om.

Inför förra sommaren hade vi tyvärr dålig bemanning som på många andra arbetsplatser och då framkom det att flera sjuksköterskor hade blivit inbeordrade att arbeta pass flera veckor i förväg vilket inte kändes ok då det ska vara en absolut sista utväg. Då gick vi ihop, hörde av oss till Vårdförbundet och fick stöd och sedan gick vi och pratade med chefen som då drog tillbaka inbeordringarna.

Jag tycker att det är roligt att vara förtroendevald då jag lär mig så mycket samtidigt som det känns tryggt att vara en del av Vårdförbundet. Tusen tack för nomineringarna! 

Sofie Eriksson
Leg. sjuksköterska/ Förtroendevald
Avd 38 USÖ

Följ avdelning Örebro i sociala medier!