Dags att begrava Florence

Vi kan inte leva på luft längre.

Jag välkomnar att Vårdförbundet har sagt upp vårt kollektivavtal, och arbetar för yrkesskickliga och erfarna i våra professioner ska få en acceptabel löneutveckling.

För ett tag sedan träffade jag en kollega. En fantastiskt inspirerande och kunnig sjuksköterska. Personen har över 30 års erfarenhet inom sitt specialområde, varit ansvarig för PM och bedrivit vårdutveckling inom området. När verksamheten skulle flytta från en klinik till en annan blev hen tillfrågad om att flytta med. Ett stort ansvar skulle vila på sjuksköterskans axlar då kunskapen på området skulle vara låg i början på den nya avdelningen.

Med den erfarenhet, ansvar för PM och kunskap för övrig personal att luta sig emot borde generera någon form av lönekompensation. Men det var stört omöjligt.
Enheten som tog över verksamheten hade inga ekonomiska möjligheter att ge någon löneförhöjning? Borde man inte tagit sig råd med tanke på kvalité för patienternas skull.

Min kollega valde att inte flytta med.

Detta belyser ett av problemen man har i vården, nämligen att differentiera lönen.

 • Idag är lönespridningen näst intill obefintlig. Hur gör jag för att höja min lön? Man har lönesamtal med sin chef men det påtalas att det finns inga utrymmen att lämna in yrkande då potten redan är fastställd. Det måste finnas utrymme för verksamheten att kunna tillgodose även sjuksköterskor med lång erfarenhet.
  (Är det bra att alla ska förhandla sin lön själv. Jag svarar både ja och nej)
 • Jag är övertygad om att man måste anpassa vårdarbetet utefter erfarenhet och ålder. Som senior sjuksköterska har man massor med erfarenhet och kunskap. Men man måste ge sjuksköterskor som jobbat länge möjlighet att inom ramen för sin arbetstid att kompetensutveckla sig (Alla behöver kompetensutveckling), precis som man gör med de nyanställda i form av traineetjänster.

På många arbetsplatser slutar erfarna sjuksköterskor. Det har inte förekommit tidigare i samma omfattning, och jag känner oro för framtiden i den högspecialiserade vård vi bedriver. Det blir dyrt att inte ta vara på erfarenhet.

Det finns inget annat yrke som har en sådan bredd, allt ifrån barnafödande till vård i livets slutskede. En del medlemmar innehar chefstjänster, men:

Hur gör man karriär patientnära, med en acceptabel löneutveckling?

Hans Nilsson
Leg sjuksköterska/ Huvudskyddsombud
Styrelseledamot Vårdförbundet avdelning Örebro


Kommentarer

 1. Håller med dig i hela texten. Men hur menar du med rubriken? Florence slogs för sjuksköterskor rättigheter och lön ju..

  1. Hej!
   Tanken med rubriken var en metafor, inte att på ett negativt sätt använda Florences namn.
   Men ett omvårdande och kvinnodominerat yrke måste uppvärderas lönemässigt, vilket inte Florence hade fokus på.
   MVH
   Hans Nilsson

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!