Lucka nr 10: Jularna som aldrig blev av

Skrivet av Gästbloggare

10 december 2018

Örebrobloggen

I dag ska vi stifta närmare bekantskap med ett barn, det är i alla fall det hon är enligt lagens mening. Hon är ännu inte 18 år men hon har en vuxens roll. Hon är mamma åt sin mamma.

Det är julafton och vår flicka har lagt sina sista pengar på mat och julklapp till sin mamma. Hur resten av månaden ska gå är det ingen som vet.

Hon sätter sig på bussen som så många andra denna julaftonsförmiddag, full av förväntan inför att få en bra dag med sin mamma. En dag när alkoholen inte tar över och förstör som så många andra dagar i vår flickas liv.

För mamma har lovat! Denna jul ska bli av, bara dom två, hela dagen. Inget överflöd för det finns det inga pengar till, men det spelar ingen roll för vår flicka. Hon vill bara ha sin mamma som hon är när hon är nykter.

Släpandes på påsen med mat och julklapp kliver hon av bussen, det är inte långt kvar hem till mamma, snart ser hon lägenheten. Inte en lampa lyser…

Hon ringer på, fler gånger till och med. Men ingen öppnar och det är helt tyst i lägenheten. Hon ropar genom brevinkastet men ingen mamma öppnar.

Med tårarna brinnande bakom ögonlocken och besvikelsen rusande genom kroppen vänder hon hemåt till ensamheten.

Skammen är total när hon kliver på bussen igen, chauffören är den samma som släppte av henne för en stund sen. Han är den enda som vet att hon inte får en trygg jul.

Vad vår flicka inte vet är att det ska bli många jular som denna, Jular som inte blir av.

Hon vet inte heller att denna jul och alla de andra för alltid kommer att lägga en tung känsla av sorg över julen för henne.

Julen är för många en högtid fylld av traditioner, kanske både bra och dåliga. Julen är ett känsligt ämne i många familjer och jag lägger mig inte i hur just du väljer att fira din jul.

Det finns många organisationer som arbetar för barn som vår flicka i berättelsen ovan. Gå gärna in på deras hemsidor och läs andra barns berättelser, för vår flicka är inte ensam, långt ifrån…

Vit jul anordnar aktiviteter runt om i landet för att barn ska få känna att julen är deras, bara deras.

Trygga barnen anordnar aktiviteter under hela året för att barnen ska få känna trygghet.

Med önskan om att alla får en vit trygg jul!

 

/En flicka i juletid, någonstans i Sverige

Följ avdelning Örebro i sociala medier!