Facket tipsar om #hurvetdudet

Skrivet av Gästbloggare

20 juni 2018

Örebrobloggen

Såhär i sommartider blir det kanske än mer att vi får tid över till att läsa böcker, tidningar, scrolla igenom våra smarta telefoner, se inlägg på sociala medier och lyssna på radioprogram eller podd-avsnitt. Då kan det vara bra att fundera över vad som är sant och vad som är mindre sant av det vi läser.

Vårdförbundets centralorganisation TCO tycker att fake news, desinformation och ren propaganda (det vill säga när någon säger en sak som är direkt felaktig men ändå försöker få den att låta sann) är en stor utmaning inför det kommande valet i höst och därför stöttar TCO kampanjen ”Hur vet du det?” som samordnas av den ideella föreningen Vetenskap och Allmänhet.

Kampanjen syftar till att vi alla ska luta oss mot vetenskap, fakta och vara källkritiska när än vi läser, ser eller hör något.

Kampanjens hashtag är #hurvetdudet och kan sammanfattas i att du som läser något kan fundera över ur vilket sammanhang det du läst kommer? Kan det du läst förklaras med andra ord? Kan forskare ha fel? Går det att jämföra olika studier rakt av? Vad säger andra forskningsresultat? Är något för bra för att vara sant? Ges hela bilden, eller finns det andra synvinklar som inte ger utrymme?

Kampanjen är på många sätt en del av allt vi läser, ser eller hör och självklart går/ska/bör det också appliceras på de texter, nyheter och rykten vi får till oss om hälso- och sjukvårdens aktuella läge.

Så idag tipsar vi på facket om att det kan vara bra att tänka ”hur vet du det?” när du läser, ser eller hör något. Inte bara i sommar. Utan året runt. 

Marcus Folkö Müntzing
Ordförande TCO Örebro
Förtroendevald Vårdförbundet

Vill du läsa mer om kampanjen hittar du information här:

Läs mer om kampanjen här.

Läs mer om Vetenskap och Allmänhet här.

Se en film om kampanjen här.

 

 

Följ avdelning Örebro i sociala medier!