Dags att modernisera arbetstiden i vården

Det är mycket som är tok med arbetstiden vi har i vården.

Beredskap, kanske är det värsta i min mening. Står utanför arbetstidslagen och kan leda till väldigt mycket övertidsarbete utöver ordinarie heltids arbete som är 38,25 timmar i veckan om man jobbar alla storhelger till 40 timmar i veckan om man alltid är ledig storhelger. Som man INTE har valt själv. Man blir väldigt låst av inställelse tiden som många gånger är väldigt kort. Nattsömnen kan bli störd och skapa sömnproblem om man har beredskap nattetid.

Nattvilan som många gånger är under EU direktiven på 11 timmar inom 24/7 verksamheter där så kallade kaka turer är vanligt förekommande. Jobba till kl 22, kanske ännu lite längre för att man tvingas jobba över och sedan börjar passet klockan 7 eller ännu tidigare dagen därpå. Lägg in restiden mellan arbetspassen och nedvarvning så blir nattsömnen på tok för lite för ett hälsosamt yrkesliv.

Heltidsmåttet på 38,25 – 40 timmar i veckan i kontaktintensiva vårdyrken. Varför väljer många i dessa verksamheter att arbeta deltid och riskera bli fattigpensionärer??!! Jo, svaret man får är att man orkar helt enkelt inte. Lägg till att man många gånger jobbar varannan till två helger av fem samt inte får söka semester på helgerna. Deltid blir då lösningen med luftigare scheman som underlättar byte av pass med kolleger som ofta är enda alternativet för att kunna få ledighet för att kunna vara med på sociala tillställningar med nära och kära. Det finns test med arbetstidsförkortning, t ex Mölndals sjukhus med 6 timmar arbetstid på en operationsavdelning som fallit ut väldigt väl vad gäller medarbetarnas arbetsmiljö, ökad produktion och minskad personalomsättning.

Flextid, som många gånger döljer övertidsarbete och resursbrister i verksamheten. Har hört flera som flexar in tidigare, inte för att de behöver sluta tidigare utan för att hinna förbereda arbetsuppgifter innan patienter kommer eller dylikt. Helt galet! Flex är till för att man behöver styra arbetstiden själv och verksamheten tillåter det. Tillåter alla våra verksamheter att vi styr arbetstiden själva?

En fråga till er kära läsare, måste man byte till ett mer kontorsliknande arbete för att kunna hålla och jobba heltid ett helt yrkesliv?

 

Vid tangenterna: Nadya Lehto

Regionalt-och Huvudskyddsombud i Vårdförbundet avdelning Örebro

Som brinner för att våra medlemmar ska ha ett hållbart yrkesliv


Kommentarer

  1. Tempot och arbetsbördan är också en stor faktor som leder till deltidsarbete. T. Ex. Verkar dem som flexar in tidigare för att hinna med ha odrägligt mycket att göra även under ordinarie arbetstid.

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!